Vlada Republike Srpske odabrala kupca svojih akcija u rudniku gvozdene rude u Prijedoru. Sindikalci i DNS protiv, podršku daju kompaniji “Arselor Mital” koja drži rudnik

VLADA Srpske donela je odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika gvozdene rude “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupa” za 92 miliona KM, izjavio je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva. Odluku će na predstojećoj sednici razmatrati Narodna skupština RS, a kako “Novosti” saznaju, ona neće “proći”, jer su i radnici i DNS na čelu sa Markom Pavićem protiv.

– Vlada RS je odlučila da na bazi dve ranije ponude za kupovinu akcija “Ljubije”, koje su dostavile “Izrael investment grupa” i “Arselor Mital”, prihvati ponudu izraelske kompanije kao neuporedivo bolju – objasnio je Đokić.

On je podsetio da je “Izrael investment grupa” ponudila 92 miliona KM, dok je “Arselor Mital” nudio 63 miliona za kupovinu akcija “Ljubije”.

– “Izrael investment grupa” ponudila je 65 miliona KM za investicije, a “Arselor Mital” 63 miliona. Ponuda Izraelaca odnosi se na period investiranja od tri, a “Arselor Mitala” na 10 godina – dodao je Đokić.

“Izrael investment grupa” ponudila je da budu zadržani svi radnici “Ljubije” i da bude zaposleno novih 320 radnika u naredne tri godine, dok je “Arselor Mital” naveo da je spreman da zaposli do 300 radnika.

Da bi odluka o prodaji Izraelcima prošla u NS RS, potrebna su 42 glasa, ali pošto je DNS već ranije najavio da se protivi prodaji, odluka je na klimavim nogama, jer bez pet glasova DNS, sigurno pada!

ČVRSTE GARANCIJE
Ministar Đokić je rekao da je izraelska kompanija spremna da uplati najmanje 20 odsto depozita od visine ponude za kupovinu akcija, nakon što Narodna skupština donese odluku da kompanija bude izabrana za kupca akcija. Daju i bankarsku garanciju, kaže Đokić i napominje da “Arselor Mital” nije davao bankarsku, nego korporativnu garanciju.

– Ostajemo pri stavu da smo protiv bilo kakve prodaje “Ljubije” – kaže Marko Pavić, predsednik DNS.

Milanko Stojnić, prvi čovek sindikalne organizacije “Arselor Mitala” kaže za “Novosti” da je ova odluka katastrofa.

– Oko 850 radnika već deset godina radi u “Arselor Mitalu” u Prijedoru. Imamo prosečne plate od 1.100 maraka, regres, plate i doprinosi su redovni. Nemamo nikakvu garanciju od Izraelaca da će se tako nastaviti. Ono što mi znamo jeste da je reč o firmi koja nema veze sa preradom rude i zbog toga smo sigurni da nam se ne piše dobro – kaže Stojnić i dodaje da su radnici spremni na borbu da firma ne završi u rukama “Izrael investment grupe”.

NEOZBILjNO

Ovo mora pasti u Narodnoj skupštini RS, jer prosto je nemoguće da odluka dobije podršku. U neku ruku je neozbiljno da Vlada RS prodaje deo nekoj nepoznatoj firmi i zaobilazi ljude koji su već deceniju uspešni na tržištu – kaže Obrad Belenzada, predsednik Konfederacije sindikata RS.

Novosti.rs