Poslanici DNS će sutra, na sastanku sa predsednikom stranke Markom Pavićem, dogovoriti konačnu strategiju u Narodnoj skupštini RS oko prodaje Rudnika „Ljubija“, saznaje „EuroBlic“.

U međuvremenu, Pavić tvrdi da vladajuća koalicija nije ugrožena, iako DNS neće glasati za predlog Vlade RS o prodaji 64,99 odsto kapitala RŽR „Ljubija“ firmi „Israeli Investment Gropu“ (IIG). Istovremeno, Pavić je kritikovao medije zbog toga što se previše interesuju za opstanak koalicije „umesto da se pitaju da li će ova odluka doneti nešto dobro rudniku i Prijedoru“.

Potpredsednik SDS iz Prijedora Borislav Bojić poručuje Paviću da pozove građane na proteste ako se zasta protivi prodaji „Ljubije“ i misli na interese građana. U tom slučaju, obećava da će ga opozicija podržati.

– Drugo nejasno pitanje jeste šta se konkreno prodaje. To piše u ugovoru koji su videli samo Milorad Dodik, Marko Pavić, „Mital“ i Izraelci. Da li su na prodaju stadion i nekretnine koje je izgradio rudnik – pita Bojić.

I predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da prodaja “Ljubije” ne bi trebalo da ugrozi koalicioni sporazum. Zanimljiva je Dodikova izjava da nije nije siguran da će ponuda proći u NS RS, ali da će tada videti ko je gde u svemu ovome.

– Ponuda Izraelaca od 93 miliona KM u odnosu na 63 miliona „Arcelor Mitala“ se ne može ignorisati. Nije dobro da se zaposleni u ovo upliću. Srpska ima dosta problema sa “Mitalom” – rekao je Dodik.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je scenario po kome DNS ne bi podrži prodaju, ali bi ostao u koaliciji, predstavlja samo jedan od mogućih. Druga opcija je da deo stranke bude za, a deo protiv, što bi moglo da značli cepanje DNS.

– Treća mogućnost je najekstremnija, a to je da DNS bude protiv i da istupi iz vladajuće koalicije. Pitanje je da li za to postoji dovoljno hrabrosti i saglasnosti unutar stranke. Međutim, treba znati da je „Ljubija“ samo jedno od pitanja i da se može desiti da na mostu DNS izgubi, a dobije na ćupriji. Verovatno će zauzvrat dobiti nešto drugo – kaže Topićeva za „EuroBlic“.

U međuvremenu, u NS RS rade digitroni. Računa se koja je to većina za prodaju „Ljubije“, ako DNS ostane dosledno protiv. Ako bi se klubovima SNSD i SP pridružili SDSK i poslanici „Domovine“, matematički bi prodaja uspela.

– Niko nas još nije kontaktirao. Naš klub će ove sedmice imati sastanak i u konsultacijama sa svojim partijama odlučiti kako će se ponašati – rekao nam je član „Domovine“ i potpredsednik NS RS Senad Bratić.

I u ekonomskom smislu, mnogo je pitanja bez odgovora. U vlasništvu RŽR „Ljubija“ su stari kopovi u Ljubiji i Tomašici, koje IIG želi da oživi. Međutim, nad tim neaktivnim kopovima eksploataciona prava ima „Arcelor Mital“, zajedno sa pravima na eksploataciju železne rude u Omarskoj. Tu trenutno radi samo površinski kop gde se eksploatiše ruda koja ima nizak nivo železa od 52 odsto. Postrojenje za obogaćivanje rude je vlasništvo „Mitala“, koji je potom prodaje u Železaru u Zenicu.

Pošto IIG očigledno ne želi da sarađuje sa „Mitalom“, u slučaju da pokrenu proizvodnju rude iz kopova u Ljubiji i Tomašici, planiraju da je prodaju Železari u Smederevu.

– Otvaranje rudnika bez ikakvih postrojenja za preradu, bez znanja i iskustva, bez tržišta i niza saznanja koje su uočena kod IIG postavlja logična pitanja. Gde će IIG zaraditi novac koji ulaže i gde će zaposliti 320 radnika koje navodi u svojoj ponudi? Pošto nije ponuđen program pokretanja i sanacije neaktivnih kopova, sve upućuje na to da će svi radnici raditi na reviziji poslovanja „ArcelorMittal“ Prijedor – kaže odlično upućen izvor „EuroBlica“.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada RS je prošle godine u Beču organizovala sastanak predstavnika „Mitala“ i IIG, s ciljem da se vidi postoji li mogućnost da zajedno rade na eksploataciji rude. Međutim, naši izvori tvrde da je sastanak propao jer je „Mital“ ocenio da IIG „nema nikakav poslovni model, iskustva, reference, garancije i kapacitete koji bi stvarali šansu za saradnju“.

Protiv i direktor i sindikat

Direktor „Mital“ Prijedora Mladen Jelača smatra da je u odluci Vlade RS o prodaji „Ljubije“ upitna i dalja pozicija preduzeća Železnice RS, ali i saradnja sa Železarom u Zenici.

Protiv prodaje je i predsednik Sindikata „Arcelor Mital“ Prijedor Milanko Stojnić koji kaže da su radnici zabrinuti za budućnost ako se stvori konflikt sa „Mitalom“ i ako ta kompanija ode iz Prijedora ili umanji proizvodnju.

– Šta nam vredi ako taj novi vlasnik državnih akcija u „Ljubiji“ zaposli novih 300 radnika, ako će ih „Mital“ smanjivati – kaže Stojnić.

EuroBlic