Prijedorska kompanija “Austronet” darovala je prijedorskoj Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” multifrekventnu sondu za ultrazvuk mozga beba vrijednu 10.000 KM, budući da je taj pregled u ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada rađen neodgovarajućom abdominalnom sondom, prenosi Srna
“Jednom su nas novinari pitali šta pedijatriji nedostaje i ja sam rekao da je to mala sonda za ultrazvuk mozga novorođenčadi i odojčadi, za šta sam edukaciju završio u Kragujevcu još 2009. godine i od tada radim taj pregled velikom sondom. Javio se direktor `Austroneta` Enes Kahrimanović i kupio nam tu sondu”, rekao je načelnik bebi-boksa prijedorske Bolnice, pedijatar neonatolog Andrija Vukotić.

Ova dijagnostička procedura radi se kod beba rođenih prije vremena, produženih novorođenačkih žutica, sepse, meningitisa, teških anemija, konvulzija, uvećane glave, teških krvarenja i hidrocefalusa, a u dojenačkoj dobi kod djece sa promjenama u motornom razvoju, poremećajem u rotaciji i lošim držanjem glave.

“Često imamo slučajeve terminskih beba sa odličnim ocjenama s porođaja, a sa hipertonijom i hipotonijom od trećeg ili četvrtog mjeseca. Često imamo i cistične promjene na mozgu od 0,4 ili 0,5 centimetara koje se najčešće same povuku, ali kod roditelja izazivaju paničan strah”, naveo je Vukotić.

Ultrazvučni pregled mozga bebe radi se kroz veliku fontanelu koja je otvorena u prosjeku do druge godine, iako ima slučajeva da se zatvori u prvim mjesecima ili u trećoj godini života, te bi se ubuduće ultrazvuk mozga morao raditi kao obavezan skrining kao što su za sve bebe, a ne samo za indikacije, obavezni skrining sluha i kukova.

“Tako bismo vidjeli urođene malformacije mozga. Sam pregled može češće da se koristi, nema jonizirajućeg zračenja i jednostavna je primjena dok god je fontanela otvorena, a njime preveniramo krvarenja u mozgu, hidrocefalus, prioširene moždane komore sa povećanim interkranijalnim pritiskom i šaljemo dalje novorođenčad koja ima poremećaj u razvoju”, pojasnio je Vukotić.

Prema njegovim riječima, u takvim se slučajevima, osim pedijatra neonatologa, uključuju i neuropedijatar i fizijatar, odgađa se vakcinacija, sprovode habilitacioni fizkalni tretman i medikamentozni tretman, a posljedice se sprečavaju pravovremeno.

Vukotić je pozdravio visok stepen društvene odgovornosti kompanije “Austronet”, kao i nekih drugih poslovnih subjekata koji su proteklih godina reagovali na sličan način prilikom nabavke pulsnog oksimetra, foto-lampe i namještaja za prijedorski bebi-boks, izraživši istovremeno i žaljenje što zdravstvo funkcioniše na takav način.

“Ja sam se godinama upravi bolnice obraćao sa molbom za nabavku ove sonde, ali bez rezultata. Srećom, imamo kontakte sa ljudima koji su voljni donirati opremu koja nam je potrebna i često nas pitaju šta nam je najpotrebnije. Sve nam je potrebno, sve. Evo, vidite, ja ni kompjuter u kabinetu za ultrazvuk nemam”, kaže Vukotić.