Ovo je priča o pravoslavnoj Amerikanki, koja se udala za Srbina i doselila u Republiku Srpsku. Kaže, želi živjeti u zemlji u kojoj je sve prožeto pravoslavljem.

Dvadesettrogodišnja Elizabet Hjuz Јovanović pravoslavna je Amerikanka iz Masačusetsa.

Odnevdavno je i srpska snaha, od kada i živi u Višegradu i Foči.

Supruga Vjekoslava Јovanovića upoznala je u Njujorku. On je u ovoj metropoli magistrirao pravoslavnu teologiju. Običaje i način života polako usvaja.

– Pojedini aspekti života u Republici Srpskoj stavaraju mi osjećaj kao da sam kod kuće. Veoma je lijep osjećaj ne biti jedina pravoslavka u komšiluku kako je najčešće u SAD. Lijepo je doživjeti da su svakodnevni život i kultura prožeti pravoslavljem, kaže Elizabet.

Krštena je u Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi koju su prema predanju oko 37. godine osnovali Sveti apostoli Petar i Pavle.

Odlika sabornosti u ovoj crkvi je da se osim na arapskom služi i na grčkom, engleskom, španskom i crkvenoslovenskom.

Sveštenik Darko Đogo u Kaliforniji se upoznao sa osvjedočenim liturgijskim životom Antiohijske crkve.

– Dvije hiljade godina Antiohijske patrijaršije jesu dvije hiljade godina hrišćanstva i to ne govorimo napamet. Štaviše, u djelima apostolskim piše da su zapravo u Antiohiji učenici Hristovi prvi put nazvani hrišćanima, znači naše ime hrišćansko dugujemo Antiohijskoj crkvi i to je zapravo 2.000 godina neprekidnog stradanja, navodi protojerej-stavrofor Darko Đogo, dekan Pravoslavnog-bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči.

Antihijska pravoslavna crkva sa sjedištem -Damaskom kao drevna patrijaršija ima brojne eparhije širom svijeta od Sirije,Libana,Evrope, Amerike i Australije.U posljednjem ratu u Siriji je uništeno na stotine pravoslavnih svetinja od kojih su neke stare i više od 2.000 godina.

RTRS