Svako od nas, pojedinačno, ima pravo na opredeljenje na osnovu kojeg gradi svoje ubeđenje i bira put kojim će da korača kroz život.

Piše: Slavko BASARA

Međutim, niko od nas pojedinačno, ako isključimo lične interese kojima većina teži i robuje istim, a oni mu postaju životni moto, nema pravo da ugrožava opšte i nipodaštava bazu iz koje je delegiran da štiti njene interese i vrednosti.

Fudbalski savez BiH u čijem sastavu je i Fudbalski savez Republike Srpske, u nikad većem kapacitetu nego što je ovaj nakon decembarskih izbora, po staroj praksi negirao je vrednosti koje dolaze iz srpskog entiteta. Tako je kadetska reprezentacija Republike Srpske ostala bez učešća na prestižnom „Gotija kupu“ u Švedskoj samo zato „što nije u članstvu UEFA i FIFA“.

Zvanično obrazloženje od organizatora pomenutog takmičenja jasno govori da tu tezu nije mogla da osmisli „razljućena muslimanska dijaspora“ u Švedskoj nego samo onaj kome smeta da Republika Srpska zaigra pod svojim obeležjima na severu Evrope. Nije ni prvi ni poslednji put da se na zvaničnim sastancima u FS BiH sve odobrava Republici Srpskoj i njenom Fudbalskom savezu, a čim sastanak završi kreću telefonski pozivi i lobiranja da se „odobreni zahtev“ blokira tamo negde, u UEFA, FIFA, uvređenoj dijaspori… Finoća i licemerstvo!

Tezu „Fudbalski savez Republike Srpske nije član UEFA i FIFA“ mogao je, u Švedsku javnost i organizatoru „Gotija kupa“, da „lansira“ samo FS BiH zvanično ili neko iz Saveza nezvanično, ali verodostojno! Prva opcija je manje moguća jer bi ostavljala tragove na memorandumima i protokolu, negirala bi ono na osnovu čega se Srbi „kupuju“ u zajedničkim telima, odobrovoljavanje i slatke osmehe. Nikome trenutno nije do skidanja maski. Druga opcija je izvesnija, zvanična institucija u nezvaničnom obraćanju objasnila je celu stvar i činjenice!

Nekadašnji fudbaler Rudara iz Ugljevika i bijeljinskog Radnika Marko Babić uložio je sebe celog, potrošio i svoje dragoceno vreme i novac, počeo priču proslave jubileja FSRS, a onda je odjednom obavešten da Republika Srpska ne može da igra na „Gotija kupu“. Zvanični argument je glasio: „niste član UEFA i FIFA, dobili smo potvrdu iz vašeg Saveza!“

Za sve ovo vreme, od decembra prošle godine, novoizabrani potpredsednik FS BiH iz Republike Srpske, Milorad Sofrenić, ni prstom nije mrdnuo za Republiku Srpsku i njene reprezentacije, proslavu 25 godina Saveza iz Banjaluke. Po prvim koracima može se zaključiti da je Sofrenić nastavio putem kojim je koračao njegov prethodnik Darko Ljubojević.

Po funkciji koju obavlja u zajedničkom Savezu Sofrenić apsolutno ima pravo da pred odlučujuću utakmicu protiv Srbije na EP kadeta u Hrvatskoj da podršku „Zmajićima“ i poželi im uspeh, plasman u četvrtfinale. Ne da se dodvorava bilo kome, već da ponosno ponese funkciju na koju ga je „postavio“ Fudbalski savez Republike Srpske. Ali, apsolutno nema opravdanja zbog čega nije uložio ni minut napora da podrži akciju učešća kadeta Republike Srpske na „Gotija kupu“ koja je trebalo da bude u sklopu obeležavanja četvrt veka Saveza i fudbala srpskog entiteta.

U Kostreni je komšiji crkla krava i sve je dobro dok nam ne navru želje da crkne i komšija. Ostaje nejasno šta je kuća, a šta komšiluk Miloradu Sofreniću iz Bijeljine?

Sportski žurnal