Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko veći dio najnovijeg izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvetio je kritikama na račun RS i njenog predsjednika Milorada Dodika, koje je optužio za narušavanje napretka BiH i prkošenje ustavnom poretku i vladavini prava.

Incko je izvještaj o primjeni Dejtonskog sporazuma za period od 22. oktobra 2016. do 21. aprila 2017. juče uputio generalnom sekretaru, a danas bi trebalo da ga podnese i Savjetu bezbjednosti UN. Naveo je da je zabilježeno nekoliko izazova u razvoju političke situacije u BiH.

– Oni su rezultat pokušaja podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid i aktivnosti vlasti RS da primijene neustavni referendum usvajanjem Zakona o Danu RS. Nastavak razvoja događaja u vezi sa referendumom o Danu Republike održanim 25. septembra protivno odlukama Ustavnog suda BiH narušio je politički napredak – istakao je Incko.

On je naglasio da je bilo i mnogo izjava koje su dovodile u pitanje teritorijalni integritet BiH, a da ih je najviše stizalo od funkcionera SNSD-a.

– Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik nastavio je da bude najčešći i najglasniji zagovornik raspada BiH. Ta retorika je umanjena od kada su SAD protiv njega uvele sankcije. Bez obzira na to, ovakve izjave su nastavljene i mogućnost referenduma o nezavisnosti ostaje dio partijske platforme vladajuće stranke u RS – naveo je Incko i naglasio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje.

Istakao je da vlasti RS nastavljaju da prkose ustavnom poretku i vladavini prava usvajajući i akta kojima se primjenjuju rezultati neustavnog referenduma iako su oni poništeni. Istakao je da je RS ignorisala i odluku Suda BiH u pogledu upisa vojne imovine kao vlasništva BiH.

Kritika nije pošteđena ni Narodna skupština RS, a glavne su se odnosile na dešavanja tokom obilježavanja 25. godišnjice njenog osnivanja.

– Rukovodstvo je uručilo specijalno priznanje svim bivšim predsjednicima Narodne skupštine i članovima prvog Predsjedništva RS, uključujući osuđene ratne zločince. Ovaj događaj pokazao je nastavak otpora ili nemogućnosti vođstva RS da se odrekne prošlosti – istakao je Incko.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na FBiH, Incko je kritikovao hrvatske stranke zbog nastavka zalaganja za federalizaciju BiH ističući da to sve više liči na poziv za dalje etničke podjele zemlje na tri ili četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila većinski hrvatska.

– Podjednako zabrinjavajuće je i što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ignorisao stav kolega iz Predsjedništva u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid – istakao je Incko i napomenuo da je to dovelo i do blokade u Parlamentu BiH.

Dodik je za “Glas Srpske” rekao da Inckov izvještaj potvrđuje da RS nije bez razloga uvela praksu da Savjetu bezbjednosti UN šalje svoj izvještaj.

– Stara je praksa da visoki predstavnik zloupotrebljava svoju funkciju i šalje izvještaje koji nemaju nikakve veze sa realnošću u BiH. Nedopustivo je i degutantno ono što govori pred Savjetom bezbjednosti jer iznosi neistine – naglasio je Dodik.

Napomenuo je da je Dan Republike ustanovljen i prije Incka i prije Ustavnog suda BiH koji je odluke donio na političkom, a ne na pravnom osnovu uz pomoć stranih sudija.

– RS nikada nije bila remetilački faktor i nedopustivo je da se sve ono što se dešava negativno u BiH prebacuje na RS. Krivac za stanje u BiH je na drugoj adresi koju Incko očigledno ne želi da vidi. Nisam siguran da iko ko drži do demokratije Inckove izvještaje uzima zaozbiljno. Razvoj i napredak BiH neće se pomjeriti sa mrtve tačke sve dok postoji visoki predstavnik koji iznosi neistine o RS, njenim institucijama i zvaničnicima i koji Srpsku upoređuje sa fašističkom NDH – kazao je Dodik.

RS je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ukazala na neustavne poteze koje je povukao Izetbegović i založila se za strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma uz naglasak da pod tim uslovom Srpska ne želi ocjepljenje od BiH.

Pomaci

Valentin Incko je istakao da je, uprkos turbulentnoj političkoj atmosferi, bilo nekoliko pozitivnih stvari u naporima BiH da se integriše u EU i NATO.

– Nastavljena je i saradnja BiH i Srbije uprkos negativnoj političkoj atmosferi u BiH – naveo je Incko.

Glas Srpske