Po kanonu Srpske pravoslavne crkve nikada gosti nisu dolazili na krsnu slavu, a da pri tom plaćaju „stolicu“ ili učešće u gošćenju za stolom i veličanju sveca zaštitnika svog domaćina.

To pravilo prekinuto je za Spasovdan, Krsnu slavu Banjaluke, na 21. fudbalsko finale Kupa Grada koje se igra u četvrtak, 25. maja (nekada je to bio Dan mladosti) u kojem će se sastati domaćin Borac i Krupa.

Domaćin Fudbalski klub Borac, koji ima tehnički zadatak organizacije utakmice je donio odluku da ulaznice za susret finala Kupa Grada Banjaluke koštaju pet, dvije i marku. Gradski Fudbalski savez Banjaluke prepustio je domaćinstvo nominalnom domaćinu – klubu iz nižeg ranga takmičenja, pod izgovorom „pomoć za klubove Banjaluke koji su u teškoj situaciji“, ali u ovoj situaciji glavnu riječ treba da kaže Grad Banjaluka u čiju se čast i igra ovo finale i samo takmičenje.

Pa zar fudbalski klubovi Borac i Krupa nisu do sada pomagali ostale klubove iz Grada, na razne načine?

Banjaluka jedina ima privilegiju da u finalu gradskog Kupa koplja ukrste dva premijerligaša. U četvtrtak veče, na Vaznesenje Gospodnje, na Gradskom stadionu od 19.30 časova za prestižni pehar igraće šampioni Republike Srpske iz posljednje dvije sezone, ali ni to nije dovoljno da fudbal u Gradu na Vrbasu priredi istinski praznik, pa „tarifa“ za dolazak na Krsnu slavu – Spasovdan može samo da rastjera sve one iskrene poklonike fudbala, nikako da ih i privuče. Čak i djecu iz osnovne škola koja trebaju da dođu na tribine, na slavu, a moraju da plate?!

Nije sporno da duel Borca i Krupe privlači veliku pažnju i interesovanje jer je moguće da ta utakmica okupi više gledalaca na tribinama nego što će ih biti ukupno u oba finalna duela Kupa Republike Srpske u Bijeljini i u Trebinju?!

Kuda to ide Pravoslavlje, ako se pri onom najsvetijem ponašamo materijalistički, gađajući duh direktno u srce glogovom strijelom namočenom u živu?

Možda se Kup Banjaluke igra u povodu Dana mladosti?

Grad Banjaluka je, ipak, domaćin i slavi Krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje…

sportdc