Istraga protiv nekadašnjeg šefa bošnjačke tajne policije (AID) Bakira Alispahića nalazi se u ćorsokaku, saznaje “EuroBlic”.

Kako otkrivaju naši odlično obavešteni izvori, SIPA protiv Alispahića godinama vodi istragu zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara, ali i pokušaja atentata na penzionisanog generala Armije RBiH Sefera Halilovića.

Međutim, sagovornici “EuroBlica”, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da je podizanje optužnice protiv jednog od osnivača zloglasnog AID nemoguća misija s obzirom da, kako kažu, Alispahić spada u kategoriju ljudi koji “previše znaju”.

– Bakir Alispahić je za vreme rata bio glavni obaveštajac Alije Izetbegovića, ali i neko ko je bio zadužen za odrađivanje prljavih poslova. Iako su o Alispahićevoj umešanosti u politička ubistva još ranije pričali brojni svedoci “insajderi” iz bivšeg AID, koji su bivšeg šefa direktno prozivali kao organizatora i nalogodavca političkih ubistava, Alispahić je, jednostavno, preveliki zalogaj za SIPA i Tužilaštvo BiH. Njegovim hapšenjem počelo bi da se odmotava klupko, koje bi, na kraju, dovelo do samog vrha SDA i bošnjačkog ratnog rukovodstva – tvrde naši sagovornici.

Inače, zanimljivo je da je sarajevski portal BNN.ba, pozivajući se na neimenovane izvore, pre nekoliko dana objavio da je Alispahić prvoosumnjičeni za ubistvo Joze Leutara u martu 1999. godine, kao i pokušaj atentata na Sefera Halilovića u julu 1993. Isti portal objavio je da bi Alispahić, navodno, već do kraja ove godine trebalo da bude uhapšen zbog umešanosti u ova nedela.

S druge strane, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za “EuroBlic” tvrdi da postoje minimalne šanse da Alispahić odgovara za ono što mu se stavlja na teret.

– AID se nalazio pod direktnom kontrolom Alije i Bakira Izetbegovića i zato je Alispahić najopasniji mogući svedok. Ne verujem da će ikada odgovarati za ono za šta se sumnjiči – kaže Galijašević.

Šverc oružja

Pozivajući se na izvore, portal BNN.ba navodi da je nekadašnji zamenik ministra unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leutar ubijen jer je, navodno, vodio opsežnu istragu o švercu oružjem u kojem je bivši šef AID imao ogromnog udela kroz svoje veze u namenskoj industriji FBiH.

Ubistvo Ugljena

Osim istrage o ubistvu Joze Leutara i neuspelog atentata na Sefera Halilovića, izvori “EuroBlica” tvrde da se Alispahićevo ime dovodi u vezu s još nekoliko nerazjašnjenih ubistava u FBiH.

– Pojedini svedoci dovodili su Alispahića u vezu s ubistvom pomoćnika direktora AID Nedžada Ugljena u septembru 1996. godine – ističu naši sagovornici.

Blic