Šumsko gazdinstvo Prijedor, koje posluje u okviru Šuma Srpske, moglo bi da bude primjer mnogima.

Zbog nedostatka novčanih sredstava za angažovanje povremene radne snage, svi zaposleni, na čelu sa direktorom, jednom sedmično, prilikom šumsko uzgojnih radova, rade na terenu.

Posao u kacelariji, Rade Majstorović rado zamijeni šumsko uzgojnim radovima na terenu. Nije teško, kaže Rade, što potvrđuju i stali zaposlenici ovog gazdinstva.

– Pošto smo u finansijskim poteškoćama pribjegli smo tome da i mi radnici radimo poslove koje do sada nismo radili – kaže on.

Trenutno su aktuelni radovi na uklanjanju konkurentnih vrsta kao što je kupina.

– U ovoj godini imamo u planu 150 hektara prirodnog podmlatka, a dužni smo da taj plan izvršimo u toku godine – kaže Nemanja Cvijić, tehnolog za uzgoj i zaštitu šuma Šumskog gazdinstva Prijedor.

Ovim načinom rada planirano će biti i završeno. Cilj je, kažu, zasaditi 50 hiljada novih sadnica. Dok jedni krče, drugi gledaju šta će sve biti zasađeno.

– Praktično svi izlazimo u šumsko uzgojne radove i nema radnika koji je pošteđen, osim onih koji su na bolovanju. Trenutno izvodimo teže radove, pa žene ne učestvuju. Međutim, one su i te kako dobre u pošumljavanju i popunjavanju šumskih kultura, te u pripremi zemljišta za prirodno podmlađivanje – kaže Saša Bursać. v.d. direktora ŠG.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor zaposleno je 220 radnika. Ovom gazdinstvu, pored Prijedora, pripadaju Oštra Luka, Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica.

RTRS