Međunarodna zajednica počela je proces zatvaranja OHR – a, saznaje “EuroBlic“. Nezvanično, diplomatski izvori tvrde da već postoji nacrt odluke o zatvaranju OHR, da zapadne diplomate intenzivno razgovaraju na ovu temu i da je moguće da će se ova tačka naći i na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora PIK – a koja je danas počela u Sarajevu, iako to nije bilo najavljeno zvaničnim dnevnim redom.

Sagovornici “EuroBlica“ otkrivaju da zatvaranje kancelarije Valentina Incka treba očekivati onog trenutka kada BiH dobije kandidatski status za EU, ili neposredno prije toga (prema najoptimističnijim procjenama do kraja 2017 godine).

Poslanik SNSD u PS BiH i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Milica Marković, kaže da je i ona iz diplomatskih krugova u Strazburu i Briselu čula da se uveliko razgovara o odlasku OHR. Prema njenim informacijama, za sada nema konkretnih zaključaka, ali prevladava stav da BiH kao protektorat ne može da dobije status kandidata, jer to nije bio slučaj ni sa jednom od sadašnjih članica EU.

U OHR nisu želeli da komentarišu saznanja “EuroBlica“ tvrdeći da su uslovi za zatvaranje ove diplomatske misije od ranije poznati, a to su pet ciljeva i dva uslova. Na tom spisku su rješavanje pitanja tzv. državne i vojne imovine, fiskalna održivost, vladavina prava, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sprovođenje arbitražne odluke za Brčko, kao i pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora PIK – a.

Od jula 2016. u OHR  + u radi 15 stranih državljana i 89 domaćih. Budžet OHR za ovu godinu iznosi 5.9 miliona evra, koje uplaćuju zemlje Savjeta za provođenje mira. EU daje 54,37 odsto novca, SAD 22 procenta, Јapan 10 odsto, Rusija 1,2, Kanada 3,03, Organizacija Islamske konferencije 2,5 odsto novca, dok ostale članice plaćaju zajedno 6,9 odsto.

Izvor: Blic