Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ne prestaje da iznenađuje javnost. Njegova izjava federalnim medijima u kojoj navodi da SDS treba da se kane ratne prošlosti, za one koji su stvarali Republiku Srpsku predstavlja udarac njenim temeljima. Јoš veće zaprepaštenje javnosti izazvao je poziv ministra bezbjednosti pozivajući građane da izađu na ulicu!

Nakon što je dao ostavku na sve stranačke funkcije u SDS-u, zbog kako kaže korupcije i kriminala njenih članova, Mektić je sada poručio da bi ova stranka trebalo da se kane svoje prošlosti. Očekivao je, kaže, da će unutarstranački izbori donijeti promjene u SDS-u.

– Da se rasteretimo, da tako kažem, jedne dugogodišnje politike koja je bila vezana za rat i neposredno poslijeratni period – rekao je Mektić.

Ova izjava povrijedila je članove Asocijacije stvaraoci Republike Srpske. Mektiću poručuju da je ta ista politika stvorila državu zbog koje je danas ministar.

– Crna je sadašnjost SDS-a, koji je u koaliciji sa najvećim neprijateljem srpskog naroda i koji su učinili sve da mi izgubimo simbole, zastavu, grb, himnu i da nam ukinu dan kada smo se rodili, što je van svake pameti – poručuje dragan Mičić iz ove asocijacije.

Za lidera SDS-a Vukotu Govedaricu dvojbe nema- ova stranka nema čega da se srami.

– SDS je politički tvorac Republike Srpske i to je svakome jasno, i to ne može niko dovesti u kontekst neke mračne prošlosti SDS-a – tvrdi Govedarica.

U istoj emisiji Mektić je otišao i korak dalje. Smatra da za loše stanje u BiH nisu krivi samo političari, nego i njeni građani.

– Pozivam na jednu vrstu bunta, revolta, protesta, u kojem će građani da demonstriraju i kažu sve, pod jednom vrstom prijetnje, ali da to bude u nekim demokratskim okvirima, da jednim opštim buntom i ispostavljanjem određenih zahtjeva pojedine političare sklone sa političke scene i pošalju ih ne znam gdje – rekao je Mektić.

Nijedan ministar bezbjednosti ne bi trebalo da bude politički obojen, a kamo li još da poziva na bilo kakvu vrstu nemira, poručuju stručnjaci.

– Ministar bezbjednosti je bukvalno posljednja ličnost koja bi smjela da poziva na nered bilo koje vrste, bez obzira na opravdanost ili neopravdanost, nezadovoljstvo ili zadovoljstvo – ističe Dragan Keserović, stručnjak za bezbjednost.

Republika Srpska treba da se čuva, kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije. Svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo kako god želi, ali nijedan političar nema pravo da poziva na proteste, posebno ministar bezbjednosti.

RTRS