Obren Petrović završio je u Sudu BiH svjedočenje protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića, optuženih za zločine nad nesrpskim stanovništvom. Pristajući da svjedoči, dobojski gradonačelnik je teško optužio svoje ratne saradnike i partijske kolege, a dan poslije svoje su rekli i građani Doboja.

Da bi se lično uvjerio šta Petrović govori Drago Јović iz Organizacije porodica poginulih u nekoliko navrata išao je u Sarajevo da bi prisustvovao suđenju. Želio je, kaže, da iz prve ruke čuje ono što mediji prenose.

– Ono što sam na suđenju vidio je najveća sramota koja se mogla dogoditi srpkom narodu, dakle, da neko obavlja poslove za koje ga narod bira, a da to tako zloupotrijebi i da se sve prevaljuje s jednog na drugoga s namjerom da se očiste neki svoji putevi – kaže Јović.

Mišljenja Veterana i boraca o Petrovićevom svjedočenju podijeljena. Dok su se Veterani čak bavili idejom da Petrovića tuže, u BORS-u uzdržani.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja Veterani Srpske ističe da u ovom udruženju smatraju da “sramotno ponašanje” Petrovića pred Sudom Bih zaslužuje osudu cjelokupne javnosti a prije svega onih koji su stvarali i branili Republiku Srpsku.

– Ovo nije poruka Obrenu Petroviću već svim svjedocima- ono što je bitno i ne samo da je bitno već je to i obaveza jeste da se svjedoči istinito – smatra Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Istinito ili ne, Petrovićevo sjedočenje sa zanimanjem su pratili i građani Doboja koji mu skoro 15 godina
ukazuju povjerenje na izborima. Građani ističu da ne mogu shvatiti kako neko može svjedočiti protiv svojih prijatelja, te da svako za sebe odgovara.

Osim što je za zločine optužio bivše partijske i ratne saradnike svjedočenje Obrena Petrovića ostaće upamćeno i po tome što je kao niko ranije, bježao od naših kamera. Uskratio je tako javnosti odgovore na brojna pitanja, na koja će kad tad morati da odgovori.

RTRS