Regulatorna agencija za komunikacije prihvatila je zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH o tridesetodnevnom monitoringu Dnevnika 2 sva tri javna emitera.

Time će se rasprava o RTRS-u iz Narodne skupštine, gdje joj je mjesto, izmjestiti u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Za predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića to je prenos nadležnosti.

RAK će uraditi traženu analizu i dostaviti je PS BiH. Negiraju da ih poslanici parlamentarne većine na ovaj način žele iskoristiti kako bi „disciplinovali“ javne emitere: BHRT, RTRS i FTV.

 

– Ne smatramo da se na ovakav način, kada se dostavi RAK-u zahtjev da uradi monioring, vrši bilo kakav pritisak na uređivačku politiku ni na rad RAK-a, ne smatramo to pritiskom na RAK, kaže Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Slobodan Bošković, član Upravnog odbora RTRS, kaže da je ovo pokušaj kontrole nezavisnosti javnih servisa.

Јedino mjesto za raspravu o radu i programu RTRS je Narodna skupština Republike Srpske, koja je osnivač entitetskog javnog servisa zbog čega poslanici iz Srpske nisu smjeli podržati sporni zaključak, poručuje predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

– Bojim se da je ovdje već riječ o prenosu nadležnosti i da takva praksa nije dobra, ističe Čubrilović.

Iz SDS-a drugačiji stav: “Parlament BiH kao organ koji donosi Zakon o Јavnom RTV sistemu BiH, mjesto je nadležno za analizu sprovođenja tog zakona, odnosno adresa kojoj RAK može podnijeti izvještaj o sprovođenju tog zakona.”

Poslanici SNSD-a bili su protiv usvajanja spornog zaključka jer se, kako kažu, uvodi praksa da institucije BiH raspravljaju o institucijama Republike Srpske.

HDZ BiH kao i SDA disident Šemsudin Mehmedović bili su uzdržani jer, kako kažu, zaključak Zaima Backovića nema zakonsku osnovu.

RTRS