Na području Policijske uprave /PU/ Prijedor u prvih pet mjeseci 2017. godine evidentirano je 18 prekršaja počinjenih prosjačenjem, koliko i u istom periodu prošle godine, a najveći broj lica zatečenih u narušavanju javnog reda i mira prosjačenjem dolazi sa područja Federacije BiH /FBiH/.

U 2016. godini evidentirana su 33 prekršaja počinjena prosjačenjem ili manje za 47,62 odsto u odnosu 66 prekršaja u 2015. godini, dok evidentiranih krivičnih djela u ovoj oblasti nije bilo ni lani ni ove godine, podaci su Policijske uprave Prijedor.

Najveći broj lica zatečenih u narušavanju javnog reda i mira prosjačenjem dolazi sa područja FBiH: Doboj Jug, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Živinice, Vitez i Sanski Most.

“Radi o višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja prosjačenjem, i to kako na širem području Republike Srpske, tako i na području FBiH. Radi se o licima koja često mijenjaju mjesto boravka”, rečeno je Srni u PU Prijedor.

Najveći broj slučajeva prosjačenja uočen je u vrijeme proljetnog i ljetnog perioda, dok su najčešća mjesta ulice u užem gradskom području, parkinzi i bašte ugostiteljskih objekata.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srspke prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih lica gdje su za prosjačenje ili navođenje drugih na prosjačenje propisane kazne od 200 KM do 800 KM.

“Ko na prosjačenje navodi maloljetnika, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja kazniće se novčanom kaznom od 400 KM do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana. Krivičnim zakonom Republike Srpske propisano je da će se zatvorom do tri godine kazniti ko maloljetno lice primorava na prosjačenje“, podsjećaju iz PU Prijedor.

PU Prijedor realizovaće pojačane planske aktivnosti na prevenciji i suzbijanju prosjačenja sa akcentom na sprečavanje organizovanog prosjačenja uoči predstojeće turističke sezone kad se povećava broj građana iz inostranstva, a samim tim i broj lica koja vrše prosjačenje.

“Kada su u pitanju strani državljani, PU Prijedor organizovala je radni sastanak sa predstavnicima Terenske kancelarije za strance Banjaluka sa kojima je usaglašena saradnja, odnosno zajedničko djelovanje tokom pojačanih aktivnosti”, navode u PU Prijedor i pozivaju sugrađane da lica koja vrše prosjačenje prijave na servisni broj 122 ili u najbližu policijsku stanicu.

SRNA/Glas Srpske