Na području Policijske uprave Prijedor u protekloj godini održano je povoljno stanje bezbjednosti, ocijenio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
Vujanović je na redovnoj konferenciji za medije istakao dobru saradnju Policijske uprave Prijedor sa organima lokalne samouprave, pravosudnim institucijama, udruženjima i organizacijama, kao i sa medijima i građanima.

On je naveo da je lani evidentirano ukupno 940 krivičnih djela, što je za 30 manje u odnosu na godinu ranije, rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 68 odsto, a ukupna 87,9 odsto.

“Tokom protekle godine sprovedeno je više akcija usmjerenih na otkrivanje i rasvjetljavanje imovinskih krivičnih djela, od čega je u okviru akcije `Huper` rasvijetljeno 20 krivičnih djela i slobode lišena četiri lica. Evidentirana su dva krivična djela razbojništva od kojih je jedno rasvijetljeno, a rasvijetljena su i tri krivična djela razbojništva počinjena u prethodnom periodu”, naglasio je Vujanović.

On je rekao da je evidentirano 87 krivičnih djela protiv života i tijela, za 10 lica određena je mjera pritvora, dok je po raspisima o traganju i potjernicama slobode lišeno 41 lice.

Načelnik sektora kriminalističke policije Radenko Bašić istakao je da je tokom prošle godine zabilježeno 69 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od kojih 39 koruptivnog karaktera.

“Izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna šteta u iznosu većem od 3.605.000 KM, dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi više od 3.460.000 KM”, rekao je Bašić.

On je dodao da je iz oblasti zloupotrebe droge evidentirano 51 krivično djelo i 103 prekršaja, a zabilježeno je i 141 krivično djelo nasilja u porodici.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin istakao je da su iz oblasti javnog reda i mira zabilježeno 433 prekršaja, od kojih je jedno narušavanje javnog reda i mira u kojem je učestvovalo više lica, a da su svi javni skupovi protekli bez incidenata.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja zabilježene su 803 saobraćajne nezgode, od kojih je u 14 smrtno stradalo 15 lica.

“Iz saobraćaja je isključeno 2.668 vozača, od čega 2.334 zbog vožnje pod uticajem alkohola. Od povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeto je ukupno 88 vozila”, naveo je Milašin.

Izvor: SRNA/kozarski