Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odluka Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika iz Srpske o 1. martu i 25. novembru produbiti već postojeći politički haos u BiH, te poručio da taj sud treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija.

– To nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno povjerenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod. Argumentacija koju su upotrijebili u vezi sa našim praznikom /9. januar/ sada ne važi u gotovo identičnoj situaciji kada oni imaju 1. mart koji vrijeđa Srbe – rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dodik je ocijenio da u Srpskoj nema niko ko će to prihvatiti.

– Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mjesto nelegitimnim, što treba raditi u narednom periodu – istakao je predsjednik Srpske.

Na pitanje hoće li za tu inicijativu imati podršku drugih partija, van vladajuće koalicije, Dodik je istakao da je ovdje riječ o interesima Srpske i srpskog naroda i da “sve partije imaju pravo da se motivišu svojim razlozima za i protiv”.

Dodik je podsjetio da su u Ustavnom sudu BiH dominantna dva Bošnjaka i tri stranca.

– Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od suda koji je motivisan, ne ustavom ili zakonom, već isključivo političkim motivima muslimana u BiH – naglasio je Dodik.

On je poručio da će Srpska nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart, te da se “grdno vara” neko ako se sada ponaša slavodobitno.

Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti /takozvane/ Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti /takozvane/ Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.

RTRS