Poplave, požari, potresi, pandemija – sve su to nepogode i pojave koje zahtijevaju intervenciju Civilne zaštite. Civilna zaštita dio je sistema preventivnog djelovanja i jedan od elemenata zaštite i spasavanja u većim katastrofama, a Međunarodni dan, 1. mart, prilika je da se ukaže na značaj ove službe.

Teško je zaboraviti katastrofalne poplave koje su zadesile Prijedor 2014. godine. Igor Suvajac, tada predvodnik grupe od oko 150 volontera, nije ni slutio da će nekoliko godina kasnije biti šef Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora. “Čast mi je što sam dio ovog sistema. Ne može čovjek, kao jedinka, ništa da uradi, ali imamo zdrave subjekte, zdrave firme i naravno da ćemo u svakom momentu odgovoriti na bilo koji problem s kojim se susretnemo”, rekao je Suvajac.

Prijedor se može pohvaliti Operativnim centrom koji nemaju ni neki veći gradovi, rečeno je povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite.”Operativni centar osnovan je prije par godina i služi nam na ponos. Grad Banjaluka ove godine ulaže 200.000 KM u osnivanje tog centra, koji mi već imamo”, ističe Suvajac.

U Civilnoj zaštiti pravovremene informacije dobijaju i zahvaljujući timu Radio mreže za opasnost, a odličnu saradnju imaju i sa prijedorskim vatrogascima. “Služba zaštite i spasavanja organizovana je kroz rad vatrogasaca, Civilne zaštite, policije i Crvenog krsta. U proteklom periodu imali smo veoma dobru saradnju, uprkos svim nedaćama s kojima smo se suočavali. Pored poplava, požara, zemljotresa, sad je tu i pandemija virusa korona”, rekao je starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor, Radovan Martić.

Jedan od zadataka Civilne zaštite je deminiranje terena, koje izvode u saradnji sa deminerskim timom Republičke uprave Civilne zaštite. Tokom prošle godine, izvršeno je deminiranje na 49 pojedinačnih lokacija na području grada Prijedora, a u 2022. već su sa osam lokacija uspješno uklonjena neeksplodirana ubojna sredstva.

Izvor: kozarski vijesnik