Polaganjem vijenaca na spomen-krstu i parastosom na gradskom groblju u Bratuncu, obilježnjen je Dan stradanja Srba u Podrinju.

Obilježavanju stradanja Srba u Podrinju prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, izaslanik predsjednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Osim njih, obilježavanju su prisustvovale delegacije Narodne skupštine, Boračke organizacije i Saveza logoraša Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te delegacije opština, opštinskih boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i udruženja veterana iz regije Birač.

Poslije vjerskog obreda, delegacija je položila cvijeće i odala počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutom u čast 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i dijelovima BiH.

Nakon parastosa, uslijedila je Akademija i obraćanje zvaničnika na gradskom trgu, a potom je na ljetnoj pozornici prikazan dokumentarni film “Zločin bez kazne-stradanje Srba u srednjem Podrinju”, autorke Slađane Zarić, rađen u produkciji RTS-a.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović podsjetio je na veliko i stravično stradanje Srba u srednjem Podrinju.

– Najveće stradanje Srba u ovom dijelu bilo je u drugom dijelu `92. i `93. godine – rekao je on i zamolio sve da daju svoj doprinos ukazivanju istine o stradanju Srba.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je cilj obilježavanja ukazivanje svijetu na strašne zločine nad Srbima Podrinja.

– I dalje tražimo odgovor hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu u Bratuncu, Srebrenici, Јasenovcu…- rekao je on.

Đorđević je poručio da će Srbiju uvijek stajati čvrsto uz Republiku Srpsku.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je bol za najbližima težak kod svih, posebno za ubijenom braćom, očevima, muževima, te da je kod svakog ko je izgubio nekog svog bol isti. On je naglasio da se srpsko stradanje nikada ne smije zaboraviti, da se u srednjem Podrinju desio stravičan zločin i da je plan Alije Izetbegovića bio da budu pobijeni Srbi uz Drinu oko granice sa Srbijom i prisiljeni da odu.

– Stradanje Srba ovdje pokušava se staviti pod zaborav onih koji su to učinili – rekao je Dodik, podsjetivši na veliko stradanje Srba u prošlom vijeku, koje, kako je rekao, nikada ne smije biti zaboravljeno.

Predsjednik Srpske je istakao da to što predstavnici međunarodne zajednice nisu prisustvovali današnjem obilježavanju i ignorisanje srpskih žrtava, govori o njima.

– Nastavićemo ovdje da se okupljamo i da obilježavamo stradanje Srba i da tu istinu prenosimo generacijama koje dolaze – rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska zajedno sa Srbijom gradi most “Bratoljub” i da je to je zajednički odgovor na istorijske težnje osvajača koji su htjeli da ove prostore stave pod svoju kontrolu.

– Mi poštujemo stradanje svih, poštujemo žrtve i druge strane, ali nas boli to što crna marama srpske majke znači manje od bijele marame bošnjačke majke – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska rezultat borbe srpskog naroda za slobodu i da su Srbi uvijek drugima donosili slobodu.

– Danas srpski narod ima dvije države- Srbiju i Republiku Srpsku – naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je prethodno za RTRS rekao da je zahvalan Vladi Srbije, prije svega tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, što je pokrenuo inicijativu i nekoliko važnih događaja koji se zajednički obilježavaju u Srpskoj i Srbiji kao zajedničke aktivnosti dvije vlade.

Izaslanik predsjednika Srbije- ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je poražavajuće, ne samo za Srbe, nego za cijeli ljudski rod da za hiljadama pobijenih i zaklanih niko neće pustiti suzu samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere.

Obilježavanje stradanja posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a organizovano je povodom 25 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživio, iako je sedmoro živih zarobljeno.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Tog tragičnog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo, gdje vojnička čizma tzv. Armije RBiH nije pokušala da izbriše trag svemu što je srpsko. U selu Obadi ubijena je gotovo sva porodica Petrović.

U okviru manifestacije “Petrovdanski dani” danas je prikazan dokumentarni film “Djeca” u produkciji RTRS-a.

RTRS