Izložbom ikona i koncertom duhovne muzike, večeras je u Galeriji `96 u Prijedoru zvanično završen 11. festival crteža i muzike.
Riječ je o tridesetak ikona koje je tokom sedmodnevnog festivala naslikalo 12 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Odsjek ikonopisanje i zidno slikarstvo.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević kaže da je riječ o studentima treće i četvrte godine studija, te magistrantima i doktorantima, i to uglavnom sa Odsjeka restauracija, ikonopisanje i zidno slikarstvo.

“Pred publikom su večeras ikone koje su nastale tokom trajanja festivala i to pred okom prijedorske publike, a djelimično i ikone koje su studenti sa sobom ponijeli. Sve zajedno obogatiće naš fundus slika budući da ikone ostaju u vlasništvu naše galerije”, istakao je Ilijašević.

Izložbu je otvorio Slobodan Kajtez, mentor festivala i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Slikarske tehnike.

On je Prijedorčanima zahvalio na gostoprimstvu i pažnji kojom su prethodnih dana pratili rad na ikonama.

“Pred nama su ikone koje su nastajale u Prijedoru i ovdje će i ostati kao dokaz i materijalizovan stvaralački momenat učesnika ovog festivala”, istakao je Kajtez.

Na ovoj specifičnoj koloniji učestvovali su Nataša Rajković, Sofija Rakidžić, Anđelka Nikić, Ivana Jelić, Bogdana Gajić i Milica Radulović, te Viktor Šalipur, Milan Pantelić, Đorđe Bekčić, Aleksandar Vujanić, Saša Jeremić i Zoran Jerinić.

Budući da je riječ o Festivalu crteža i muzike, muzički dio večeras je upotpunilo Srpsko pjevačko društvo “Vila”.

Festival crteža i muzike ove godine je prvi put bio dio manifestacije “Kulturno ljeto u Prijedoru”.