U Prijedoru je sinoć svečano otvoren 12. Festival crteža i muzike koji je okupio 13 studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i banjalučke akademije uz podršku mentora Slobodana Kajteza i Nenada Nastića.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović”, u kojoj se izložba održava, Tihomir Ilijašević potvrdio je novinarima da će tema ovogodišnjeg festivala biti zgrafito, odnosno tehnika kojom će raditi učesnici ovog programa.

-To je srednjovjekovna tehnika koja do sada nije viđena ovdje i koja se radi na malteru, u reljefu i bojom, a ovo je ujedno nastavak veoma uspješne saradnje sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu – rekao je Ilijašević.

On je dodao da će umjetnici stvarati svakodnevno u prostoru galerije i pred očima publike, što je karakteristično za ovaj festival.

Specifičnost festivala je, kao što i sam naziv kaže, prateći muzički program tako da je na večerašnjem otvaranju festivala održan koncert beogradskog dueta Vlada i Bajka.

Dragutin Balaban poznatiji kao Bajka izjavio je novinarima da, iako potiče iz ovih krajeva, prvi put nastupa u Prijedoru.

-Žao mi je što mi roditelji nisu živi, jer bi bili jako ponosni. Mi isključivo nastupamo uživo i trajemo već 45 godina – rekao je Balaban.

Vladimir Marković Vlada dodao je da oni stalno rade na osvježavanju repertoara.

-To je publika mogla da čuje i večeras, neke naše nove pjesme, ali i hitove po kojima nas svi poznaju. Planovi su nam veliki i za predstojeće ljeto na obali, a na jesen planiramo i koncerte u Podgorici, Ljubljani, Zagrebu – izjavio je Marković.

Festival crteža i muzike trajaće do petka, 6. jula, kada će biti izloženi i radovi koji su na njemu nastali, a za kraj je najavljen nastup “Džipsi džez” gitarista iz Zagreba Orjena Riđanovića i Milivoja Majdaka.

Festival crteža i muzike dio je programa ovogodišnjeg Kulturnog ljeta u Prijedoru.

Srpskainfo/SRNA