U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba radova učesnika 16. Festivala crteža i muzike kojom je festival zvanično završen.

Riječ je tridesetak radova studenata sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. To je samo dio od preko 250 radova koliko ih je nastalo tokom petodnevnog rada u okviru ove svojevrsne likovne kolonije.
Vršilac dužnosti direktora Galerije Boris Eremić izjavio je da je ovo festival sa drugom tradicijom te je njegova organiahzcija i ove godine bila jedna velika obaveza.
” Učesnici su bili studenti osnovnih i master studija i jedan doktorand i ono što je bilo važno je ta interakcija kao i njihova stečena iskustva koja će pomoći širenju pozitivne priče o Prijedoru kao gradu kulture, umjetnosti i gostoprimstva, a nisu zanemarivi ni radovi koji ostaju u fundusu galerije”, rekao je Eremić Srni.

Profesor Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda Desimir Denić izjavio je da je u Prijedoru bio peti put i da je entuzijazam i učesnika i organizatora Festivala , ali i Prijedorčana bio na sličnom ili višem nivou u odnosu na prethodne godine.
” Vi ste iz godine u godinu sve otvoreniji i ima vas sve više koji posećujete festival i veoma sam zadovoljan i radom studenata , ali i odzivom građana evo i večeras na zatvaranju festivala”, rekao je Denić.
Danko Brkić, koji je kao profesor sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, takođe, bio mentor učesnicima Festivala izjavio je da je više nego iznenađen i rezultatima i komunikacijom među studentima.
” Za ovih pet dana koliko su oni radili uspjeli su da urade preko 250 akvarela, jedne vrlo specifične tehnike koja je po svojim osobinama izvođenja sasvim drugačija i zahtjevna”, rekao je Brkić.
On je dodao da vjeruje da će im ovo iskustvo biti veoma korisno u njihovom daljem radu i da će neko od njih krenuti tim putem i postati pravi akvarelista, što je , prema njegovim riječeima, danas rijetkost.
Učesnici Festivala crteža i muzike su bili jedan doktorand i deset studenata , a izložba njihovih radova biće otvorena u Galeriji “Sreten Stojanović” do 29.jula.
Muzički dio programa na zatvaranju 16. Festivala crteža i muzike upotpunio je svojim nastupom, operski pjevač iz Beograda Oliver NJego.

Izvor: prijedorgrad