Iste godine – 2011. kada je tadašnji predsednik FIFA Jozef Sep Blater nelegalno isplatio prvog čoveka UEFA Mišela Platinija, što je bio povod za suspenziju Francuza i odlazak sa čela „kuće fudbala“ iz Niona pokrenuta je mučka akcija ucenjivanja i rušenja Fudbalskog saveza BiH, odnosno Tročlanog predsedništva kojeg su tada činili Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko i Iljo Dominković, sa apostrofom na marginalizaciju Fudbalskog saveza Repblike Srpske.

Međunarodni sportski sud (CAS) potvrdio je kaznu Platiniju o suspenziji na četiri godine, ali zauvek će ostati gorčina u fudbalskoj javnosti dejtonske zemlje zbog činjenice da je pod vlašću ovog nekada sjajnog svetskog fudbalera izveden pilot projekat „raspakivanja“ Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Platinijev izaslanik za rušenje Statuta FS BiH u kojem je Republika Srpska imala zagarantovanu trećinu svega bio je Švajcarac sa nemačkog govornog područja Marsel Benc. On je u martu 2011. godine stigao u Sarajevo na razgovor sa čelnicima krovnog i entitetskih saveza u odvojenim sastancima, te predstavnicima klubova, kao i novinarima. Potpisnik ovih redova je bio na tom skupu kada je Benc izričito rekao:

-Želimo samo da se usvoji novi Statut, Predsedništvo mora da bude ukinuto. Ako delegati Skupštine FS BiH 29. marta ne izglasaju promene Statuta i ukinu Predsedništvo, UEFA i FIFA će uvesti prinudnu upravu, takozvani Komitet za normalizaciju. U tom slučaju moguće je da na vrhu tog Komiteta ne bude čovek iz BiH.

Sankcije Fudbalskom savezu BiH su uvedene 1. aprila, u borbi protiv FS Republike Srpske „multietničko“ Sarajevo koristilo je „usluge“ banjalučkog Borca, sa željom da se Savez srpskog entiteta marginalizuje i „utopi“ u FS BiH, ostane bez autonomnosti. Kasnije je imenovan Komitet za normalizaciju u sastavu: Ivica Osim, predsednik, Darko Ljubojević i Elvedin Begić, potpredsednici, Sead Kajtaz, Ivan Beus i Dragan Kulina, članovi.

Krajem aprila 2011. godine Osim i Ljubojević su održali sastanak kod predsednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom krize u fudbalu BiH i uvedenim sankcijama. U Palati predsednika u Banjaluci delegaciju FSRS predstavljali su: Mile Kovačević, predsednik, Staša Košarac, potpredsednik i Rodoljub Petković, generalni sekretar, dok je u svojstvu fudbalskog ambasadora bio Dušan Bajević. Usaglašen je stav da Tročlano predsedništvo zameni jedan predsednik, po zahtevima UEFA i FIFA, ali je predsednik FSRS Mile Kovačević tražio samo jedno – „zaštitni mehanizam“ – da sve krucijalne odluke moraju da se donose tročetvrtinskom većinom, kako bi se izbeglo preglasavanje jednog naroda od druga dva i majorizacija Saveza iz Banjaluke.

-Želimo da bude isti sistem kao i pre 2006. godine, da se odluke donose tročetvrtinski, a ne natpolovičnom većinom – pojasnio je tada Kovačević.

Zanimljivo je da je baš te sezone Borac bio šampion BiH, a posle sastanka tadašnji sportski direktor velikana sa Trga Republike Srpske Darko Ljubojević je rekao:

-U ovoj situaciji nije samo Borac u pitanju, ali je evidentno da se određene stvari lome preko leđa Borca.

Sankcije su ukinute krajem maja, Komitet za normalizaciju je preuzeo vođenje Saveza, a Elvedin Begić predsedavanje od Ivice Osima i već je počeo da se nemeće kao budući predsednik. U decembru 2012. godine izabran je za prvog čoveka FS BiH i sa potpredsednicima Darkom Ljubojevićem i Ivanom Beusom činio je fiktivno Predsedništvo van Statutarnih odredbi. Zanimljivo je da su sva trojica „za ruku“ dovedeni prvo u Komitet za normalizaciju, a potom i u Izvršni odbor krovnog Saveza.

Rušenjem Tročlanog predsendištva FS BiH ništa se značajnije nije promenilo u poslovanju Saveza, naprotiv, sva moć odlučivanja je skoncentrisana u jednom čoveku i njegove najbliže istomišljenike. Decembra prošle godine potpredsednik iz reda srpskog naroda Darko Ljubojević zamenjen je Miloradom Sofrenićem koji se odlično „uklopio“ u „Pravilnik ponašanja“ sa Begićem i Beusom.

Na neki čudan način, od kada je preuzeo vlast u Savezu, Dino Begić je marginalizovao preostale članove Komiteta za normalizaciju, kao i fudbalske ambasadore, fudbalske legende: Dušana Bajevića, Faruka Hadžibegića, Ivicu Osima… Izmaglio je i Marsel Benc u nepoznatom pravcu, posle odrađenog posla u BiH završio je svoju misiju i u Evropskoj fudbalskoj uniji, više se ne bavi niti zabavlja fudbalom.

Zna se kako su prošli Jozef Sep Blater i Mišel Platini koji su „proizveli“ Komitet za normalizaciju i Elvedina Begića. Fudbalu BiH je, nakon njih, ostala ružna zaostavština, neiskrena priča nefudbalskog karaktera. Kakvi mentori, takav i učenik. Fudbalski savez Republike Srpske još uvek se, nekako, drži uspravno. Do kada?

Stop Srpskoj

Otkako je Dino Begić preuzeo čelnu funkciju FS BiH Izvršni odbor je stalno deklarativno davano „jednoglasnu“ podršku za odigravanje priateljske utakmice u Banjaluci između Republike Srpske i Srbije na kojoj je, lično, kod Jozefa Blatera, insistirao sada već bivši predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić. Međutim, UEFA i FIFA s stalno negativno odgovarale navodeći uvek neke razloge nemogućnosti realizacije ovog susreta.

Da se htelo i da nije bilo licemerja u Sarajevu rešenje bi bilo pronađeno, ovako… Utakmica Srpska – Srbija je ostala na pokušaju i velikoj želji predsednika FSRS Mile Kovačevića.

Ko su Komitetlije?

Kada su UEFA i FIFA uz pomoć političkih krugova moći sastavljale Komitet za normalizaciju jasno je uočljivo da se radilo o klasičnoj želji za centralizacijom što ide u prilog namerama da se jednog dana napravi BiH kao država po principu „jedan čovek – jedan glas“, što je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

Ivica Osim i Elvedin Begić su iz Sarajeva, Ivan Beus i Sead Kajtaz iz Mostara, Darko Ljubojević iz Banjaluke, a Dragan Kulina iz Istočnog Sarajeva. Prvobitno je bilo zamišljeno, i zamalo nije prošlo, da drugi srpski predstavnik bude Predrag Pašić, ali nakon reakcije FSRS umesto popularnog Paje imenovan je Kulina.

Platini posetio BiH

U septembru 2013. godine Mišel Platini je bio gost BiH i tom prilikom zvanično otvorio novosagrađeni Trening centar FS BiH u Zenici. Sa predsednikom Saveza BiH Elvedinom Begićem razmenio je poklone za dugo sećanje i uspomenu, a nedugo potom našao se na meti istražnih organa i u centru skandala koji je potresao UEFA i FIFA zbog malverzacija.

 

Prema najavama iz FS BiH reprezentacija će se uskoro iz Zenice preseliti, tačnije vratiti, u Sarajevo, tako da bi pomenuti Trening centar mogao da bude samo još jedan promašaj za vreme Begićeve vladavine.

Sportski žurnal/Slavko BASARA