Elvedin Dino Begić, predsednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine privremeno je prebacio dužnost rukovođenja ovom organizacijom na potpredsednika iz Bijeljine Milorada Sofrenića što je još jedan od pokazatelja da se umorio na čelnoj rukovodećoj funkciji i da je njegov dalji ostanak na predsendičkoj funkciji do kraja mandata 2020. godine pod velikim znakom pitanja.

U poslednje vreme, tačnije od pretposlednjeg kola prošle sezone Premijer lige BiH kada je Zrinjski trijumfovao u Bijeljini i od Željezničara preuzeo lidersku poziciju, Begić izbegava javnost, a sve manje je posvećen i predsedničkim obavezama. Zbog toga je ulogu istupa u javnosti, po njegovom „aminu“, preuzeo potpredsednik Sofrenić koji je u prethodnom mandatu bio potpredsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, a od decembra je na poziciji koju je od 2012. do 2016. obavljao Banjalučanin Darko Ljubojević.

Sarajevski mediji su preneli informaciju da je Dino Begić podneo ostavku, što je verovatno neka prećutna kombinatorika u vrhu rukovodstva Saveza zbog činjenice da se na Begićeva pleća sručilo veliko nezadovoljstvo sarajevske fudbalske čaršije zbog činjenice da Željezničar nije osvojio šampionsku krunu BiH.

Zanimljivo je da se sve ovo dešava u trenucima kada je Fudbalski savez BiH u veliki problemima, ophrvan mnogim aferama, nepravilnostima u radu i finansijskom poslovanju, a pojedinci, između ostalih i predsednik Begić i potpredsednik Sofrenić, zatrpani su krivičnim prijavama.

Da nevolja nikad ne ide sama pokazuje i loša atmosfera koja se stvorila oko reprezentacije BiH koja je sa dva remija protiv Grčke sve dalje od plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Neodlazak na Mundijal bio bi veliki finansijski udarac za krovni Savez koji sve teže funkcioniše i posluje. Zbog tog novca iz UEFA i dešavalo se sve ono ružno i tužno na „Bilinom polju“ na kvalifikacionom susretu kada je pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića Francuz Stefan Žili udario grčkog reprezentativca Janisa Janiotasa i izbio mu zub.

Da li će se, i kako, u novoj ulozi snaći potpredsednik Sofrenić ostaje da se vidi jer je vrlo lako moguće da je upao u veliku zamku posle koje bi, preko jednog pojedinca, mnogo toga moglo da se ispostavi na naplatu Fudbalskom savezu Republike Srpske. Ako krene po zlu, a krovni Savez bude zarobljen u vlastitoj sudbini, „kuća fudbala“ iz Banjaluke ponovo bi mogla da bude etiketirana kao 2011. godine.

Kazne 20. jula

Stefan Žili, pomoćni trener „A“ reprezentacije BiH suspendovan je od strane Izvršnog odbora, a ista kazna ga čeka i od disciplinaca UEFA u „slučaju Grčka“.

Prema poverljivim informacijama iz Niona Fudbalski savez BiH biće novčano kažnjen sa minimalno 100.000 švajcarskih franaka zbog loše organizacije utakmice u Zenici. Kazna može da bude i drastičnija jer se radi o ponovljenom slučaju, a FS BiH je već određeni period pod monitoringom UEFA.

Takođe, reprezentativci Edin Džeko i Muhamed Bešić, koji su poslali dopunske izjave u Nion mogu da očekuju minimalnu kaznu od dve utakmice neigranja u kvalifikacijama zbog nereda u kojima su učestvovali i izazvali. Konačnu odluku o „slučaju Grčka“ UEFA će doneti 20. jula.

Sportski žurnal/Slavko BASARA