Kada glumci dođu u moje godine, onda uglavnom dobijaju nagrade za životno djelo, ali novo priznanje koje sam dobila stiglo je za konkretnu ulogu. Ovo je samo bio test šta još mogu da uradim. Sve sam izdržala i idemo dalje.

Riječi su ovo glumice Zlate Kogelnik, koja je na 36. Pozorišnim igrama u Jajcu dobila nagradu za najbolju glumicu zahvaljujući ulozi majke u predstavi “Bunar” u produkciji Pozorišta Prijedor.

Glumica, koja ima 75 godina, u prijedorskom pozorištu igra od sezone 1959/1960. Iako najstariji član glumačke ekipe “Bunara”, koji je po tekstu Radmile Smiljanić režirao Darko Cvijetić, Kogelnikova je tokom rada na predstavi prva naučila tekst.

– Mladim glumcima u ovoj predstavi po razlici u godinama mogla bih da budem baka. Ali ja sam se potpuno posvetila ulozi, nisam smjela da rizikujem da tekst učim u posljednji čas – priča glumica koja je zvanično penzionisana još 2005. godine.

Međutim, to je nije spriječilo da i dalje bude aktivan član ansambla Pozorišta Prijedor.

Prisjetila se kako je izgledao rad na predstavi “Bunar” i saradnja sa rediteljem Darkom Cvijetićem.

– Darko je pjesnik i on je uvijek u oblacima, a ja sam čvrsto sa obje noge na zemlji, ali borim se za pravo uloge koju igram i ne dam da moj lik bude negativan do kraja – kaže Kogelinikova.

Lik majke za koji je nagrađena je negativan, ali ona nijednom sa scene ne progovara jezikom mržnje.

– Poslije izvođenja predstave u Jajcu mnogo žena mi je prišlo i reklo: “Ja kao da sam slušala svoju komšinicu”. To je dokaz da smo napravili iskorak na sceni i da se ta uloga tiče svakoga i nikoga – ističe glumica.

Priznaje da je imala određeni strah prije izlaska na festivalsku scenu.

– Najviše sam se bojala publike jer je lik majke negativan, ali i u tim teškim scenama ljudi koji su nas gledali pronalazili su način da bježe u smijeh. I na kraju sam u vidu aplauza dobila veliku podršku – rekla je Kogelnikova.

Prisjeća se da je odigrala mnogo uloga, davno je, kaže, prestala da broji, ali je sigurna da ih ima bar 150, računajući da je u sezoni imala po tri nova lika.

Najdraže priznanje

– Najdraža nagrada mi je ona koju sam dobila za ulogu Lakija u predstavi “Čekajući Godoa”. To mi je i najteža rola koju sam igrala, jer sam tumačila muški lik, ali i ostala priznanja i uloge čuvam u lijepom sjećanju – kaže Zlata Kogelnik.

Glas Srpske