Predsjednik Biznis centra Kozarac Jusuf Arifagić je otvarajući Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore koji se danas održava u Etno selu  „BK Oaza“ u Kamičanima  da je  njegov cilj da se pokuša građanima iz dijaspore prikazati da se u BiH može uspješno investirati.

„ Prepreke koje imamo su uglavnom administrativne prirode i kroz ovaj Biznis centar mi želimo da svima budemo logistika i da se ti problemi vezani za pravnu sigurnost ulaganja što brže prevaziđu“ , istakao je Arifagić.

On je dodao da će akcenat ovog  okupljanja potencijalnih ulagača biti upravo na prezentovanju investiciona ponuda Grada Prijedora, koncept rada Biznis centra Kozarac, podrška donatorske zajednice pri involviranju dijaspore u ekonomski razvoj BiH, te primjeri dobre prakse već realizovanih dijasporskih investicija na području Grada Prijedora.

„ Krajnje je vrijeme za stimuilisanje naše dijaspore za investiranje i poslovnu saradnju između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore“, istakao je Arifagić.

Skup, na kojem se očekuje 150 priznatih gostiju iz BiH i inostranstva, nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima i ostalim razvojim akterima u BiH da se susretnu sa najuspješnijim privrednicima bh.porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić je obraćajući se učesnicima konferencije da ovaj grad ima veliku dijasporu i da je njeno uključivanje u ekonomski razvoj grada značajno.

„ Taj kapacitet je prepoznat i integralnom strategijom ekonomskog razvoja koja se provodi kroz više desetina projekata sa ciljem povezivanja poslovnih partnera iz inostranstva na lokalnom nivou“ rekao je Rosić.

On je dodao da u Prijedoru postoje primjeri dobre prakse i desetak velikih investitora koji već duže vrijeme rade i pozitivno posluju na području Prijedora.

Šef Misije USAID u BiH Patrik Dafi je izjavio da poznato da BiH ima dosta potencijala i da su potrebne investicije da bi se oni pokrenuli u pravim rukama.

„ Biznis centar je dokaz da su ga osnovali ljudi koji su već uspjeli u biznisu i oni su primjer investitora koji su se vratili i koji su naučili kako da vode posao i šta je sve potrebno da se bude uspješan u BiH“, rekao je Dafi.

On je dodao da je ovaj skup podrška mobilizaciji resursa BiH u funkciji investiranja dijaspore u rodni kraj.

„ Podatak da svaki dolar koji je direktno iz stranih investicija ušao u BiH prati sedam doalra koji su došli iz  dijaspore i to je ogroman potencijal koji treba iskoristiti“ , naglasio je Dafi.

Konferenciju je organizovao Biznis centar Kozarac u saradnji sa Grupacijom  „Naša perspektiva“  i Gradom Prijedorom.

Skup je podržan kroz projekat “Uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj”, koji finansira USAID, te projekat “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj”, koji je zajednička inicijativa Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, Ambasade Švicarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

VIDEO: RTRS/prijedor24h