Sjednica parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, Izvršnog obavještajnog komiteta i najužeg rukovodstva OBA, prekinuta je u Sarajevu bez konkretnih rješenja o problemima u radu te agencije.

Članovi Komisije potvrdili su legitimitet Nikoli Špiriću kao predsjedavajućem Komisije, čiju su smjenu tražili poslanici SDS-a u Predstavničkom domu, zbog navodnog falsifikovanja zaključaka u aferi “Ušće”. Ta “afera” čini se samo je vrh ledenog brijega problema u OBA, čije posvađano rukovodstvo piše tajna pisma OHR-u i članicama Savjeta za sprovođenje mira.

Proključao je u OBA sukob direktora Osmana Mehmedagića i glavnog inspektora Damira Bevande. Vrenje se prenijelo i na parlamentarnu komisiju čiji su članovi, nakon gotovo četvoročasovne nezavršene rasprave, uspjeli da se usaglase samo u jednom – tražiće na uvid tajno pismo koje je posvađano rukovodstvo ili bar pojedinci u ime OBA, uputili na domaće adrese stranih autoriteta. Nakon kritika izrečenih na rad OBA od strane lidera SNSD-a i HDZ-a Milorada Dodika i Dragana Čovića u Mostaru, pismom su se požalili OHR-u i PIK-u. Isto će morati, uistinu sa zakašnjenjem, da dostave i komisiji.

– Kako je moguće da ode informacija međunarodnim adresama, a da je nema Komisija. Ako je to ista informacija koju je Tužilaštvu i ostalima poslao Bakir Izetbegović – ja sam protiv toga da služba bude megafon bilo koje političke partije i to je najveća opasnost ovoj zemlji – kaže predsjedavjući Komisije Nikola Špirić.

Saglasnosti, međutim, nije bilo među članovima Komisije kada je na red stigla rasprava o zakonskim nadležnostima direktora Mehmedagića i inspektora Bevande. Posljednji se već ranije žalio kako mu nije dozvoljen pristup aktima i informacijama i kako ne može da obavljao posao za koji prima platu. Ovaj put, objelodanjeno je, razdor među dvojcem pospješila je jedna istraga. Predmet niko ne želi da publikuje, ali jesu to da inspektor insistira na njenom sprovođenju, a direktor na njenom ostanku u arhivu gdje ju je već, zbog navodnog nedostatka dokaza, smjestio.

Član Komisije Bariša Čolak kaže da je očigledno da se glavnom inspektoru ne dopušta da radi svoj posao kako je to zakon propisao.

Na drugoj strani zakonodavci, koji zakon drugačije tumače.

Član Komisije Darko Babalj kaže da je osnovno pitanje bilo da li agencija radi u skladu sa zakonom ili radi protiv zakona.

– Znači, direktor je po zakonu zaustavio tu istragu nakon šest mjeseci kada nije bilo nikakvih rezultata i tačka – kaže član Komisije Damir Bećirović.

Tačka, ipak, čini se nije stavljena!

Fahrudin Radončić, član Komisije, kaže da “tu postoji ne samo kadrovski, nego i legalistički sukob u vrhu službe koji dobija dramatične razmjere. Јa uopšte ne razgovaram sa direktorom OBA, Bakir razgovara, mi drugi ne razgovaramo. nemamo tu privilegiju”.

U tajnoj službi, čini se sve je manje tajni. Posvađano rukovodstvo, navodna politička špijunaža, sporne istrage koje u arhivama završavaju nakon šest mjeseci ili eventualno na društvenim mrežama, dok druge decenijama traju. Šta li je sljedeće!?

RTRS