Najavljenom apelacijom Ustavnom sudu Republike Srpske, Bakir Izetbegović očigledno pokušava da doprinese dodatnoj konfuziji u političkom životu BiH, izjavio je za našu televiziju predsjednik Milorad Dodik.

Međunarodni faktor je, kaže, razmazio bošnjačku elitu, koja sada na ovaj način pokušava da dođe do svojih dugogodišnjih ciljeva.

U Ustavu Srpske piše da je jezik kojim govori bošnjački narod njihov jezik, i nijedna druga formulacija u Srpskoj nije moguća, kaže Dodik.

– Ne razumijem zašto se na ovaj način pokušava na silu ili putem kvazipravnog sistema uvesti takva priča o bosanskom jeziku. Nema bosanskog jezika i to je ono što je veoma jasno. Srpski jezik je jezik srpskog naroda, tako i bošnjački jezik može da bude koji oni hoće, ali ono što mi ne možemo da prihvatimo jeste da se bosanski jezik tretira kao jezik koji će biti izučavan u školama u Republici Srpskoj i to se neće desiti, poručio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je već dokazano da je lider SDA Bakir Izetbegović čovjek koji otvara nove probleme umjesto da učestvuje u rješavanju postojećih otvorenih problema.

“Pri tome nikome ne sporim pravo da delegira bilo koje pitanje pred ustavnim sudom i da tamo traži obrazloženje, ali i stav te institucije”, rekla je Cvijanovićeva novinarima pred otvaranje Trga patrijarha srpskog Pavla u Šipovu.

Ona je navela da se sada postavlja čitav niz drugih pitanja s obzirom na sve šta se dešavalo u prošlosti, a da Izetbegović ide korak dalje i nameće temu o takozvanom bosanskom jeziku na koju nema saglanost.

Cvijanovćeva je naglasila da u Republici Srpskoj ne spori bilo kojoj etničkoj zajednici da svoj jezik naziva kako god želi.

“Mi ovde govorimo da Ustav prepoznaje jezik kao jezike konstitutivnih naroda, odnosno jezike kojim govore srpski, bošnjački i hrvatski narod i što se toga tiče stvar je jasna”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je, kada je riječ o zahtjevu Izetbegovića, potrebno obezbijediti veću procentualnu zastupljenost Bošnjaka u javnoj sferi ili na drugim mjestima, te da mu ni tu ne spori pravo da tako nešto traži.

“Mislim da je licemjerno od Bakira Izetbegovića da to postavlja kada svi znaju da on dolazi iz dijela BiH u kojem su stalna trvljenja između naroda i koji je u cijeloj Evropi poznat kao najdrastičniji primjer segregacije u oblasti obrazovanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je u tom kontekstu rekla da je to jedino mjesto gdje postoje dvije škole pod jednim krovom.

Scenario je već viđen, poručuje potpredsjednik republičkog Parlamenta Nenad Stevandić.

Bakir Izetbegović to je izveo smišljeno – ponovo nas je posvađao, i izveo još jedan napad SZP, koji već mjesec dana napada institucije Srpske – MUP, televiziju, predsjednika i premijerku, kaže Stevandić.

– Nismo mi ni od jačih ustuknuli, nećemo ni ovaj put, ali je vreme da narod otvori oči i da jednom zauvijek podvuče crtu sa podaničkom politikom u Sarajevu. Ona je uvijek uzrok novih napada na Republiku Srpsku, poručuje Stevandić.

Bošnjačka politička elita naučena je da putem pravosudnih institucija i međunarodne zajednice dobija šta hoće, pa misle da će i ovaj put biti tako. Međutim, poručuju zvaničnici Srpske, Ustav Republike Srpske je jasan.

Lider SDA Bakir Izetbegović juče je najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu Srpske u kojoj će tražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama i uvođenje takozvanog bosanskog jezika u školama u Srpskoj.

RTRS