Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Tesliću da razumije potrebe i zahtjeve penzionera za povećanje penzija, ali da trenutno povećanje ne može biti veće od tri odsto, s obzirom na budžetske obaveze.

Cvijanovićeva je naglasila da će se ići na povećanje od tri odsto od oktobarske penzije, a sa dodatnim dva odsto od februra ili marta naredne godine.

Ona je dodala da za penzionera povećanje od tri odsto nije dovoljno, ali da za budžet to predstavlja dodatnih 30 miliona KM.

Premijer Srpske je podsjetila da su u prethodnom periodu penzije povećane za 11,5 odsto, te da je i to bio proces u više koraka.

“Razumijem potrebe i zahtjeve penzionera, ali govorim sa aspekta očuvanja budžeta. Ne možemo da ulazimo u jednu dinamiku plaćanja koja bi bila problematična sa aspekta nekih drugih korisnika”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da zahtjev penzionera za povećenje penzija od pet odsto nije nov, te da se Vlada rukovodi zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske kojim je predviđeno povećanje penzija od tri do pet odsto.

“Rekla sam da ćemo doći do cilja od pet odsto, nakon što smo već povećali penzije za 11,5 odsto”, istakla je premijer Srpske.

Ona je ponovila da se povećanje penzija radi na racionalan način, s obzirom na trenutne i buduće obaveze budžeta, ali da bi lično voljela da penzije budu i dvostruko veće.

Cvijanovićeva je zaključila da su potrebne intervencije i veliki zahvati u okviru penzionog sistema, čime se Vlada i bavi, ali da je za to Vladi potrebna i podrška ostalih.

Zakonom propisani uslovi za postojanje škola

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su se škole u Srpskoj gasile jer je odlazila populacija i nije bilo učenika, te napomenula da je zakonom propisano koliko učenika ili odjeljenja mora da postoji da bi postojala škola ili područno odjeljenje.

Ona je poručila da se Vlada ne bavi zatvaranjem škola, već izvršava ono što je njena zakonska obaveza.

– Imamo situaciju da u višim razredima, od šestog do devetog, zbog troje ili četvero učenika dolazi osam ili devet nastavnika – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću, komentarišući najavu Udruženja građana “Restart Srpska” da će organizovati proteste u Banjaluci pod nazivom “Zatvori škole, kupi ‘Audi” zbog odluke o zatvaranju 15 škola u Srpskoj.

Prema njenim riječima, gospodin koji krene u proteste zbog zatvaranja škola mora dobro da razmisli da li je normalno i humano da u jednom selu radi jedna učiteljica sa jednim učenikom.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada već odavno “radi različitu tehniku i kombinatoriku”, da su čak negdje uvedena i kombinovana odjeljenja da bi se očuvala nastava u određenim seoskim sredinama.

Govoreći o kupovini automobila za potrebe Vlade, Cvijanovićeva je podsjetila da postoji odluka da oni automobli koji su kupljeni prije 2010. godine ulaze u redovnu zamjenu, kao i na mnogim drugim mjestima.

– Ne treba banalizovati priču kako je neki ministar ili predsjednik Vlade kupio auto, a da se pri tome izostavi da se predsjednik Vlade vozio u autu starom deset godina i da je treći presjednik koji se vozio u tom autu i da mu se taj auto nije mogao upaliti usred Beograda – dodala je Cvijanovićeva.

Izvor: SRNA/RTRS