Ministarstvo inostranih poslova BiH krenulo je u potragu za novim službenim automobilom za kabinet ministra Igora Crnatka iz PDP-a, za koji će “iskeširati” 100 000 KM.

Iako MIP ima najbrojniji vozni park među ministarstvima u Savjetu ministara BiH, to ih nije spriječilo da u plan nabavki za ovu godinu upišu još jedan luksuzni automobil. Ministrima u Savjetu ministara dozvoljeno je korišćenje vozila više srednje klase, čija vrijednost ne prelazi 100 000 KM, što znači da će u ovom slučaju cijena automobila biti najviša koja je moguća.

U MIP-u su potvrdili da je polovinom jula kroz sistem javnih nabavki objavljen otvoreni postupak za nabavku službenog vozila. Krajnji rok za prijem ponuda je 11. avgust, kada će biti javno otvaranje pristiglih ponuda. Nakon toga će Komisija za javne nabavke napraviti rang-listu najpovoljnijih ponuda i po sistemu “najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude“ dati prijedlog za dodjelu ugovora najpovoljnijem dobavljaču. Krajnji rok za isporuku vozila je 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

U MIP-u su potvrdili da je vozilo namijenjeno za potrebe kabineta ministra.

– S obzirom na veliku kilometražu koje je sadašnje vozilo prešlo, nabavljamo novo vozilo. Sve je u skladu sa pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH – kaže načelnik Kancelarije za odnose javnošću MIP-a Nebojša Regoje.

Zvaničnici stranaka koje čine Savez za promjene žestoko su kritikovali vlast u Srpskoj zbog kupovine službenih automobila, a ispostavilo se da ni oni ne štede novac da bi im vožnja bila što udobnija. Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Željka Stojičić je istakla da predstavnici Saveza za promjene rade upravo ono za šta uporno kritikuju vlast u Srpskoj.

– U Srpskoj im sve smeta i kritikuju sve. Јavne nabavke su uključene u budžete i institucija BiH i Srpske. Bilo kako bilo, nisu umjesne kritike koje dolaze iz Saveza za promjene kada su u pitanju nabavke automobila u Srpskoj, jer vidimo kakve su vrijednosti vozila koja oni nabavljaju – kazala je Stojičićeva.

Nedavno istraživanje portala Kapital je pokazao da je vozni park Savjeta ministara početkom godine imao 238 službenih i specijalizovanih automobila, a skoro polovinu duži MIP, koji je u svom vlasništvu imao 107 vozila. U sjedištu je bilo šest službenih vozila za redovne aktivnosti i sedam specijalizovanih za doček stranih delegacija i visokih zvaničnika. Pod imovinom MIP-a ubrojana su i 94 automobila koja se nalaze u 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta. Za nabavku tih automobila utrošeno je 4,66 miliona, a njihova trenutna vrijednost je na 1,27 miliona maraka. Najskuplji je “audi A8“, čija je trenutna vrijednost procijenjena na 66.013 maraka i koji koriste za doček visokih stranih delegacija i zvaničnika i ostale protokolarne aktivnosti.

Savjet ministara BiH je 2014. godine usvojio pravilnik o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH. Vozila u institucijama razvrstavana su u pet klasa – visoku, višu srednju, srednju, nižu srednju i nižu klasu.

Lani je novi automobil nabavio i član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a. Za njega je “audi A8“ plaćen 171.000 KM bez PDV-a.

Izvor: Srpskacafe