Ostaci nekadašnjeg Kamenog hana ili Tašlihana uz hotel Evropa u Sarajevu mogao bi biti pretvoren u građevinsku lokaciju, iako ima status nacionalnog spomenika.

Zadnja prepreka da se na tom prostoru Baščaršije odobri gradnja bili su dva strana člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koji su sklonjeni odlukom Predsjedništva. Јavnosti je malo poznato da je lokalitet Tašlihan bio trgovačka četvrt u kome su značajnu ulogu činili sarajevski Srbi.

Kome je obećana atraktivna lokacija u centru Grada, između hotela Evropa i Gazi Husrev begovog bezistana- pitanje je koje trese Sarajevo.

– Ako malo zakopate vidjećete da je riječ o nekome iz političkih krugova bliskih jednom od članova Predsjedništva BiH – kaže Saša Magazinović, poslanik u Predstavnipkom domu PS BiH (SDP BiH).

Јavnost u Sarajevu uvjerena da je riječ o Bakiru Izetbegoviću, mada Magazinović odgovornim za pokušaj pretvaranja Tašlihana u građevinsku lokaciju smatra cijelo Predsjedništvo. Naime, Izetbegović je u maju prošle godine potpisao odluku Predsjedništva kojom se isključuju dvojica stranih stručnjaka iz Komisije. Time se otvorio prostor za komercijalizaciju, pet vijekova stare, arheološke iskopine.

– Nakon toga se ispostavilo da je prva odluka Komisije bila upravo redefinicija jedne od ranijih odluka koja je zabranjivala gradnju na tom lokalitetu. Sada je ta odluka stavljena van snage, stranci to nisu dozvoljavali, a domaći su očigledno vrlo skloni radu sa kvadratima poslovnih prostora – kaže Magazinović.

Pritisnuti burnim reagovanjem javnosti nadležna Komisija poručuje da nikada nije razmatrala ukidanje statusa nacionalnog spomenika. Ipak, priznaju da su dozvolili ustakljivanje Tašlihana što će, kako kažu, unaprijediti kulturnu i edukativnu ponudu Baščaršije.

“Predloženo rješenje na kvalitetan način štiti i prezentuje ostatke temelja i zida koji je povezivao Tašlihan sa Gazi Husrev-begovim bezistanom. Drugi, vrlo važan doprinos projekta jeste urbana harmonizacija prostora koga čine objekti izgrađeni u vremenskom rasponu od pet vijekova (bezistan, hoteli, administrativne zgrade sa južne strane)”, navode iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.