Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević reagovao je nakon što smo prenijeli informaciju o mogućem sudskom procesu protiv njega u Pakistanu. Tvrdi da je on žrtva prevare, a ne pakistanski šeik Nazar Šah.

Sa nekoliko fotografija i dokumenata poslatih na našu adresu tvrdi da je prevaren, ali ipak potvrđuje ono na šta smo i ukazali u sinoćnjem prilogu – da se kao ambasador upustio u projekat finansiranja i izgradnje škole o čemu niko od institucija BiH ništa nije znao. Zbog objavljenih, a iz MIP-a BiH potvrđenih navoda, Makarević najavljuje tužbu protiv RTRS-a.

Osim redovnih diplomatskih obaveza, ambasador Nedim Makarević stigao je da sa svojim prijateljima finansira izgradnju škole “Alija Izetbegović” u Pakistanu. U tom poslu, Nazar Šah nije bio partner već izvođač radova koji mu je, kako kaže, ostao dužan 50.000 dolara zbog čega ga je tužio.

“Njegovo banditsko obijanje vrata institucija BiH putem pisanja nekakvih mejlova, ciljani je pritisak na mene da odustanem od tužbe protiv Nazar Šaha, što naravno neću učiniti”, naveo je Nedim Makarević.

“Ministarstvo je zaprimilo podnesak jedne advokatske kancelarije iz Pakistana sa navodima koji su već objavili pojedini mediji u BiH. Predmetni podnesak biće upućen Predsjedništvu BiH, nakon čega će biti donesene odluke o daljem postupanju”, naveli su iz MIP BiH.

Mediji su ranije pisali da Nazar Šah traži novac od Makarevića na ime troškova za izgradnju škole u Pakistanu. Nadležni sud u toj zemlji odlučiće ko je kome dužan. U partnerskim ili nekim drugim odnosima, tek činjenica koju priznaje i sam ambasador – da je sa Nazar Šahom bio u poslovnim vezama na izgradnji škole.

Makarević je u demantiju naveo:”Projekat izgradnje škole finansirali smo moji prijatelji i ja. Pošto je izgradnja te škole propala zbog nestručne gradnje, što je utvrdila struka, gradilište je zatvoreno. S obzirom da mi duže od godinu dana nije vratio novac za šta imam i bankovne dokaze, podnio sam tužbu protiv Šaha i on se trenutno nalazi u bjekstvu”.

“MIP BiH nije bilo upoznato sa aktivnostima ambasadora Makarevića na izgradnji školskog centra u Pakistanu za šta nisu korištena sredstva MIP-a. Eventualna izgradnja škole u Pakisatnu do danas nije razmatrana od strane institucija BiH”, odgovorili su iz MIP BiH.

Kako je moguće da poslodavac – u ovom slučaju MIP BiH – ne zna šta radi njegov ambasador u Pakistanu i da li je bh. diplomatama dozvoljeno da za vrijeme mandata učestvuju u privatnim poslovima u zemlji gdje službuju?

– Kako je on to mogao da uradi – zato što nema mnogo obaveza u Pakistanu i sve vrijeme može da podredi svojim poslovnim aktivnostima kako želi. Njega niko ne kontroliše. To je stvar koja zahtijeva detaljno čišćenje diplomatsko-konzularne mreže, ali zato nema ni volje, ni želje – kaže Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

Makarević tvrdi da je izgradnja škole u Pakistanu lični projekat i da je finansiran njegovim novcem. Ipak, federalni mediji otvaranje tog objekta predstavili su kao diplomatski događaj, kao pomoć BiH Pakistanu.

RTRS