Nastavljaju se napadi na Radio Televiziju Republike Srpske. Nakon brojnih kvazi-analiza i kritika na rad informativnog programa naše medijske kuće, samoprozvani analitičari idu i korak dalje.

Јedan od njih je i lider Pokreta za pravdu i red, novinar i član monitoring tima Srpske demokratske stranke, kako su ga predstavili u SDS-u, Nebojša Vukanović.

Na konferenciji za novinare u prostorijama ove stranke, ne birajući riječi, vrijeđao je rukovodtsvo RTRS, ali i pojedine urednike i novinare.

Godina mržnje,laži i zla. Ovo je naslov zbornika Nebojše Vukanovića u kojem je analizirao rad informativnog programa RTRS-a.Novinar,koji je svojevremeno ušao u političke vode i doživio izborni krah,sada kao član Monitoring tima SDS-a iza govornice ove stranke pokušava da se miješa u uređivačku politiku javnog servisa.Mjeri koliko je u kojim emisijama bila zastupljena vlast koliko opozicija.

– Informativne emisije Radio-televizije Republike Srpske u najvećem dijelu posvećene predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, bez ijednog negativnog priloga – kaže Vukanović.

Uređivački kolegijum RTRS-a poručuje da nije sporno da Vukanović, inače savjetnik Mladena Bosića, analizira naš Informativni program. Istovremeno, pod konstantnim smo monitoringom ne samo Regulatorne agencije za komunikacije BiH, čiji je direktor bivši potpredsjednik SDS-a, čak i po nalogu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nego i pojedinih nevladinih organizacija i pojedinaca čiji su mentori u Sarajevu,ali nedopustivo je zadiranje u privatni život naših novinara i razvlačenje po blatu članova njihovih porodica.

RTRS pita – da li učestali napadi na Јavni servis Republike Srpske imaju veze sa činjenicom da je RTRS najavio objavljivanje dokumentacije o dugogodišnjem nelegalnom finansiranju jedne privatne TV stanice u Republici Srpskoj narodnim novcem i uglavnom bez poštovanja Zakona o javnim nabavkama BiH, od strane načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica gdje je su na vlasti bile ili su i dalje partije iz republičke opozicije?

Јavni servis Republike Srpske od svog osnivanja do danas uvijek je prvo izvještavao o institucijama Republike Srpske, pa o ostalima, jer smo mi Јavni servis Srpske, a ne Federacije niti BiH, koji imaju svoje Јavne servise.

Zato na primjedbu da Dnevnike počinjemo predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, pitamo članove SDS-a – da li bi bili srećniji kad bismo Dnevnike Јavnog servisa Republike Srpske počinjali aktivnostima predsjednika Federacije BiH ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića?

Po ko zna koji put, kada su novinari RTRS-a izloženi napadima, novinarska udruženja u Srpskoj i BiH ostala su nijema. Zato su se oglasili politički analitičari.

– Јavni servis je jedan od najvećih simbola državnosti i vi ako kažete da je on propagandno sredstvo onda je to propagandno sredstvo i prema Federaciji i inostranstvu i onim koji žele da uruše Republiku Srpsku – naglasio je politički analitičar Željko Cvijanović.

Pojedini analitičari programa RTRS-a u svojim analizama zaboravljaju da kažu koliko je puta opozicija odbijajući da dođe u emisije sama sebi zatvarala vrata RTRS-a. To je prošle godine priznao i predsjednik PDPa Branislav Borenović. Dokaze o pozivima opoziciji predali smo i šefu OEBSa Džonatanu Muru. Ali Vukanović i njemu slični na to zatvaraju oči.Vukanović kaže da nije novinar nego bloger i da nije član SDS-a. S druge strane pozivi za njegovu konferenciju dolaze iz te stranke,a Srpska demokratska stranka ga potpisuje kao novinara.

RTRS