Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je vrh pravosudnog sistema u BiH doveden u haotično stanje i pozvao Visoki sudski i tužilački savjet da hitno reaguje.

Mektić je istakao da vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić nije zaslužila da bude na toj funkciji i da ona treba da ode već danas.

“Tadićeva je zalutala na poziciju na kojoj se nalazi”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i naglasio da je nevjerovatno da Tužilaštvo BiH objavi saopštenje u vezi sa jednom lažnom prijavom koja je podnesena protiv Sipe.

On je naveo da saopštenje Tužilaštva BiH u vezi sa dokumentima o prisluškivanju Tadićeve predstavlja udar na Agenciju za istrage i zaštitu i pozvao VSTS da zabrani Tužilaštvu BiH da istupa na ovakav način i derogira Sipu.

“Nevjerovatno je šta su iskonstruisali na tim sjedeljkama prošle sedmice u Tužilaštvu. Doveli su u pitanje dignitet Sipe koja danas mora demantovati Tužilaštvo i saopštiti da nema govora da je bilo ko prisluškivan mimo naredbe. Da li je Tužilaštvo ozbiljna institucija kad ovo radi i čemu sada odjednom, pored svih pljački, krađa banaka, da ovo bude prioritet svih prioriteta?”, pita Mektić.

On tvrdi da nema mogućnost da bilo koga prisluškuje i ističe da će sve biti dokazano vrlo brzo, o čemu će građani biti informisani.

Mektić tvrdi i da raspolaže pouzdanim informacijama da je Sipa došla do originalnog dokumenta koji je falsifikovan, što će potvrditi i vještak.

“Imamo dokument iz 2015. godine koji je dospio nekome u ruke. Trebalo je da tužilac naredi vještačenje dokumenta”, smatra Mektić.

On je poručio da neće objašnjavati zašto je rekao da je BiH “razvaljena država” i naglašava da je za to 80 odsto zaslužno Tužilaštvo BiH.

Mektić je rekao da više nema povjerenja između Tužilaštva i bezbjednosnih agencija, ali i da garantuje da će biti sačuvana institucija Sipe i da će morati da se radi prema zakonu.

“Ovo je krajnji alarm koji se upalio. Ovo je nevjerovatna situacija u koju je dovedena zemlja”, kaže Mektić, koji tvrdi da sve ovo ima političku pozadinu, da bi se zataškale mnoge stvari, ali da je pravda dostižna.

Mektić je najavio da će, nakon istrage, podnijeti disciplinske i krivične prijave jer nema nikakve veze sa ovom pričom i ne može nikoga da prisluškuje.

On je rekao da ima informaciju da je Tadićeva danas zvala Sipu i intervenisala da bude pušten novinar portala “Dnevno” Јosip Šimić.

Odgovarajući na pitanje kakva je bezbjednosna situacija u BiH, Mektić je rekao da je to bila tema današnje sjednice Savjeta ministara i naglasio da se u BiH ne toleriše bilo šta što ima veze sa terorizmom.

Mektić je dodao da će uskoro obavijestiti javnost o novom sistemu rada na prevenciji borbe protiv terorizma.

Izvor: SRNA/RTRS