Nakon mjeseci prozivanja, v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić uzvratila je ministru bezbjednosti Draganu Mektiću.

Trpjela je, sve dok je nije pozvao na rušenje Tužilaštva.

Tu će izjavu, kaže, ministar u Tužilaštvu morati da obrazloži, kao i prijavu, kojom se sa direktorom SIPE tereti za praćenje i tajno prisluškivanje.

Mektić tvrdi da je falsifikovan akt iz SIPE, koji navodno potvrđuje te navode.

Nastavljen je bespoštedni rat Dragana Mektića i Gordane Tadić. Optužio je Mektić glavnu bh. tužiteljku da konstruiše lažne optužnice protiv direktora SIPE i njega, jer se, kako kaže, javno bori protiv kriminala i korupcije.

Nudi radikalno rješenje za, kako tvrdi, korumpirano pravosuđe, a to je rušenje Tužilaštva BiH.

– Zbog toga što ne postoji vladavina prava i pravna država ova država je razvaljena država. Kriminal i koruopcija jsu ušli u zidove i podove u građevinski dio samih pravosudnih institucija. Treba što prije poravnati te prostore i što prije početi ispočetka, kaže Mektić.

Tadićeva u ovim izjavama vidi direktnu prijetnju.

– Da li njegov poziv da treba srušiti zgradu znači da nas treba sve pobiti? Mi ćemo to debelo istražiti.On hoće da dovede podobne tužioce, ističe Tadićeva.

Јasno je, kaže, da je riječ o rušenju ustavnog poretka.

– Ukoliko ministar bezbjednosti tvrdi da je BiH razvaljena zemlja, ja ga pozivam da podnese neopozivu ostavku. Zašto je BiH razvaljena država, zašto Tužilaštvo treba uništiti do temelja, o tome će se morati izjasniti u Tužilaštvu BiH, kategorična je Tadićeva.

Precizirala je Tadićeva da protiv Mektića ima više krivičnih prijava, koje je, tvrdi, njen prethodnik Goran Salihović, u dogovoru s Mektićem, držao u ladici.

Ipak, ona koja je stigla juče, i kojom se Mektić i direktor SIPE Perica Stanić terete za podrivanje pravnog sistema, biće razmatrana po hitnom postupku.

Istraga tek treba da utvrdi autentičnost dokumenta iz SIPE, koji je priložen uz prijavu novinara Јosipa Šimića Đinđića, a u kome se govori o šemi kretanja glavne tužiteljke i transkriptima tajno prisluškivanih razgovora glavnog tužioca i potpredsjednice VSTS BiH Ružice Јukić.

– Ukoliko bude tačno ono što stoji tamo, radi se o veoma ozbiljnim prijetnjama po mene i instituciju glavnog tužitelja a ukoliko utvrdimo suprotno- zna se šta će dalje biti, dodaje Gordana Tadić.

Mektić tvrdi da je dokument falsifikat i da su transkript telefonskih razgovora Tadićeve i Јukićeve kao i navodna šema kretanja glavne tužiteljke izmišljeni.

Za sve krivi Gordanu Tadić, koja je, tvrdi, iskoristila Šimića za udar na njega i SIPU.

– Dečko ima nekih problema. On je juče satima bio u Tužilaštvu i sjedio tamo. Razgovara sa glavnom tužiteljicom a ona ga upućuje drugim tužiocima i prave pakleni lažni plan kako da optuže ljude koji prozivaju nerad Tužilaštva, kaže Mektić.

– Što se tiče njegovih optužni da sam juče bio 5-6 sati u Tužilaštvu, ja sam juče pratio kao novinar jedno suđenje. Јa vas uvjeravam da Gordanu Tadić nikada nisam vidio osim na medijima. Mektić će ostati bez novca nakon svih prijava za klevetu koje spremam, naglasio je novinar portala Dnevnik.ba, Јosip Šimić.

Šimić uvjerava u relevantnost izvora, od kojeg je dobio dokument za koji Mektić tvrdi da je falsifikat, ali za šta nema dokaza.

Poručuje da će Sud, a ne Mektić procijeniti njegovu autentičnost.

RTRS