Za kaznu RAK-a od 45.000 maraka RTRS-u i 15.000 generalnom direktoru, kao odgovornom licu, nema osnova i vidljivo je da SDS koristi BiH institucije kako bi se obračunavao sa institucijama Srpske. Ovo je poruka poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staše Košarca i Nikole Špirića.

RTRS je veoma važna institucija Republike Srpske, a svjedoci smo, kaže Staša Košarac, da SDS koristi svaku priliku da se putem BiH institucija obračuna sa imnstitucijama Srpske.

“Mislim da je ovo dodatni pritisak na RTRS s ciljem da se ova kuća na neki način disciplinuje kako ne bi mogla da objektivno informiše javnost o političkim dešavanjima na nivou BiH i jednoj vrlo lišoj politici SDS-a. Isto tako treba reći da je bivši zamjenik predsjednika SDS-a danas direktor RAK-a”, naglasio je Košarac.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, tvrdi, za ovakvu odluku i kaznu RTRS-u RAK nema osnova.

“Tu nema osnova ni pravnog, ni moralnog, ni ljudskog. Radi se o čistoj osveti RTRS-u je je ta institucija garant državnosti Republike Srspke. Politička podrivanja od strane SDS-a i ostalih partija koji čine vlast sa SDA se nastavlja”, dodao je Špirić.

Prema odluci RAK-a, opremu na predajniku Kozara RTRS je trebalo da ustupi prnjavorskoj Televiziji K3 bez naknade. Samo održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa RTRS mjesečno košta 170.000 maraka.