Centar civilnih inicijativa je u svom izvještaju oštro kritikovao rad Savjeta ministara BiH.

U toj NVO tvrde, da je Savjet ministara u ovoj godini realizovao tek četiri odsto planiranih zakona, a konstatovali su i ono što cjelokupna javnost zna – da se parlamentarna većina raspala. Zvaničnih reakcija na negativne ocjene njihovog rada iz Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH – nema. Ranije su ministri Vjekoslav Bevanda i Dragan Mektić poručili da nema ništa od smjene Savjete ministara.

Savjet ministara BiH ne usvaja zakone, blamiraju se na međunarodnoj sceni, a domaću ministri koriste za predizbornu kampanju. Izvještaj o radu je odbijen, jer nema parlamentarne većine. Agonija mora prestati – poručuju iz CCI.

– Od 42 zakona programom rada planiranim za realizaciju u 2017. godini, u prvih šest mjeseci realizovano je tek pet. Ostalo je 37 nerealizovanih zakona. A jedan od tih je Zakon o spoljni poslovima BiH koji nikako da usvoje, uprkos upozorenjima revizora i CCI – rekao je Ivica Ćavar, iz CCI.

Osim raspada vladajuće koalicije, CCI je uočio zastoj u evropskim integracijama. Savjet ministara nema ni odgovor na masovan odlazak mladih, tešku ekonomsku situaciju, a i rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala su “mršavi”. Zato je Izvještaj o radu doživio fijasko, ali u PS nije pokrenuta inicijativa za smjenu Savjeta ministara BiH, barem ne još.

– Јa mislim da Savjet ministara dobro radi svoj posao i da nikada nije bio u krizi – kaže ministar bezbjednosti u Savjetu Dragan Mektić.

– Јa mislim da se ništa ne dobija smjenom Savjeta ministara, jer kada se smijeni Savjet treba uspostaviti novi. Znači na parlamentu je da odluči, to je njegovo suvereno pravo – kaže zamjenik predsjedavaćeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda.

Zahtjev za smjenu Savjeta ministara BiH možda i dođe u Parlamentarnu skupštinu, ali se u ovom trenutku ne nazire nova parlamentarna većina koja bi izabrala novi. Rješenje je u vanrednim izborima – predlažu u CCI.

Osim što bi se provela odluka Evropskog suda za ljudska prava, treba uvesti mehanizam kako bi se otklonile trenutne blokade i uveo mehanizam vanrednih izbora.

Kada bi i bilo moguće, procjene su da bi vanredni izbori promijenili odnos političkih snaga na nivou BiH, jer se postojeća parlamentarna većina svela na nedovoljnih 21 poslanika koji glasaju različito od tačke do tačke.

RTRS