BiH još jednom je pokazala neozbiljnost. Za ambasadora BiH Predsjedništvo je imenovalo Srđana Lalića, sina Nenada Lalića, SDS-ovog poslanika u Predstavničkom domu.

Mlađi Lalić već godinama živi van granica ove zemlje. Danas niko iz SDS-a nije želio to da komentariše , pravdajući se da su neupućeni. Odgovor nismo dobili ni iz Predsjedništva BiH.

Nakon što je prethodnom ambasadoru BiH u Kanadi Koviljki Špirić mandat istekao 15.avgusta ove godine, na to mjesto imenovan je Srđan Lalić. Prema nezvaničnim informacijama, već deceniju živi van BiH, a jedno vrijeme je radio u Vladi Srbije. Kako je onda moguće da mu je ukazano povjerenje da predstavlja BiH u Kanadi i po kojim kvalifikacijama? Na ovo pitanje nismo dobili odgovor iz Predsjedništva, koje ga je imenovalo, ali ni od ljudi iz vrha SDS-a. Reagovali su poslanici SNSD-a u bh. parlamentu.

– Ako se ima u vidu da Ambasada u Kanadi uglavnom pripada predstavnicima srpskog naroda, onda treba voditi dobro računa ko tamo ide na izuzetno jak bošnjački lobi. Šta ćemo dobiti time što sin gospodina Lalića ode tamo, bez ikakvog iskustva i neophodnog znanja da bi se uhvatio u koštac sa problemima koji ga očekuju? – upitala je poslanik SNSD u PD PS BiH Dušanka Majkić.

U oblasti spoljne politike BiH sprovedene su ozbiljne studije; zaključci su da BiH nema strateški okvir i da se kadriranje vrši potpuno nemeritorno, dakle bez kriterijuma i procedura koje bi trebalo da budu najrigoroznije. Tako dolazimo do toga da je slučaj poput Lalića postao gotovo pravilo, a ne izuzetak. Zemlju predstavljaju amateri, bez ikakvog diplomatskog iskustva, poručuju iz nevladinih organizacija.

– Ovde se imenovanje u ambasadore stiče najčešće stranačkim vezama, zaslugama u finansiranju političkih stranaka, zaslugama u radu u političkoj stranci, neretko porodičnim vezama, što je najgori deo ove priče. Iz ovoga najčešće bude skriveno da se imenuju politički lojalni ambasadori – istakao je Adis Arapović iz CCI-ja.

Primjer stranačkog kadriranja vidljiv je i u slučaju Agencije za lijekove BiH, gdje je PDP-ov Aleksandar Zolak na funkciji v.d. direktora već godinu dana. Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Lazar Prodanović smatra da je Zolak tu predugo i da to pokazuje neadekvatnu osposobljenost predstavnika Saveza za promjene. Predsjednik PDP-a, međutim, poručuje: procedura je završena, Zolak ima najviše ocjene i sa pravom je na tom mjestu, zbog čega vjeruje da će i biti imenovan.

– Nije prvi put da imamo v.d., ima ih i u drugim institucijama, u bivšem mandatu Saveta ministara bio je direktor v.d. 7 ili 8 godina kad je na vlasti bio iz Republike Srpske SNSD u Savetu ministara BiH, ako me pamćenje dobro služi – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

I dok poručuje da je imenovanje Zolaka izvjesno, Borenović nije želio da komentariše stranačko kadriranje u slučaju Srđana Lalića. Stručnjaci podsjećaju na slične poteze od ranije. Јedan u nizu primjera je predstavnik BiH u Kuvajtu, Јasin Ravašde. Imenovao ga je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, uprkos činjenici da ne zna jezik naroda zemlje koju predstavlja, niti je imao državljanstvo BiH.

RTRS