Izložba slika umjetnika iz Švajcarske Velimira Iliševića pod nazivom “Staništa duha” otvorena je večeras u Muzeju Kozare u Prijedoru.
Izložba je dio istoimenog projekta koju će istovremeno moći da vidi publika i u Banjaluci, Trebinju i LJubljani.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je novinarima da je Ilišević, nakon Zdravka Vajagića, drugi autor koji u ovoj ustanovi izlaže po pozivu, “što već samo po sebi govori o kvalitetu njegovog stvaralaštva”.

“Preporuku za njegovo predstavljanje prijedorskoj likovnoj publici dao je Radovan Kragulj i sama biografija Iliševića kao autora i izložbe u galerijama kao što su u Udruženju likovnih umjetnika Ulma, Muzeju u Šafhauzenu, te niz beogradskih galerija i muzeja, govore u prilog tome da je donesena prava odluka da ovaj umjetnik izlaže i u Prijedoru”, naveo je Radonjić.

On je istakao da se Iliševićevo stvaralaštvo samo po sebi opire racionalnom tumačenju.

“NJegov likovni izraz je iskren i slikarski potpun, sve je jako i sočno i iskreno se radujem da će Muzej poslije ove izložbe imati još jednu vrijednu sliku u svojoj likovnoj zbirci, a koju nam autor ostavlja”, rekao je Radonjić.

Organizator izložbe Milan Knežević istakao je da je riječ o autoru koji je izuzetno vrednovan u Švajcarskoj.

“Da bi se dočaralo to vrednovanje ističem da je Iliševiću u Šafhauzenu organizovana retrospektivna izložba, fond za njenu organizaciju bio je 150.000 KM, a od 220 umjetnika iz Švajcarske on je izabran da predstavlja tu zemlju u međudržavnooj razmjeni u Parizu na šest mjeseci”, rekao je Knežević.

On je istakao da se Ilišević ne može smjestiti “ni u jednu ladicu” jer ne radi figurativno ni apstraktno.

“On pojmovno razara i tjera nas da ponovno rekonstruišemo njegov umjetnički svijet”, rekao je Knežević.

Autor Velimir Ilišević izjavio je da je ova izzložba nastavak nekoliko izložbi koje je imao u Švajcarskoj, a gdje je skoro bila i njegova retrospektivna izložba.

“Slike izložene ovdje su izbor iz te izložbe, a zatim su tu radovi iz ciklusa `Hodlerova igra`, zatim serija novijeg datuma iz ciklusa `Nikad više, više` i nekoliko radova iz najnovijeg ciklusa `Kontaktne slike` koje povezuje stanište duha tamo odakle potičem i tamo gdje sam nastavio život”, rekao je on.

Ilišević je rođen 1965. godine u Sisku, a odrastao je i školovao se u Prijedoru. Interesovanje i sklonost prema umjetnosti odvodi ga na dalje školovanje u Novi Sad.

U Švajcarsku odlazi 1989. godine, te tamo godinu dana provodi na Umjetničkoj školi u Cirihu, a potom počinje da radi samostalno.

Danas živi i radi u Švajcarskoj, u gradu Štajn na Rajni, a svoja djela je do sada izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, NJemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji.

Stvaralaštvo slikara Velimira Iliševića zauzima posebno mjesto u odnosu na stil, izbor motiva, način nanošenja boja i u odnosu na njegovu slikarsku domišljatost.

Ilišević sebe smatra predstavnikom tradicije ekspresionističkog slikarstva, koje seže od Vinsenta van Goga i Haima Sutina do Vilfrida Mozera i Filipa Gustona.

Izložba “Staništa duha” otvara se sutra u Banjaluci, a ovu postavku u Muzeju Kozare Prijedorčani će moći da pogledaju do 25. septembra.