Muzej Kozare otvorio je danas virtuelnu izložbu slika Zdravka Vajagića koji je svojih 19 ulja na platnu poklonio Muzeju Kozare u Prijedoru i Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad.
“Ovo je veliki posao koji smo dokumentarista Mira Drljača iz Novog Grada i ja počeli raditi početkom marta, ali nas je epidemija prekinula i poslije smo to uspjeli privesti uprkos komplikovanim carinskim procedurama”, rekao je danas Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

On je naveo da se ukupna vrijednost poklonjenih slika procjenjuje na oko 80.000 KM i da se, osim postojećih legata, zbirka Muzeja Kozare nanovo obogatila vrijednim djelima vrhunskog umjetnika, te su sada, osim Muzeju grada Beograda, i Prijedoru i Novom Gradu povjerene zaostavštine ovog značajnog slikara.

“Mi smo počastvovani odlukom autora koji je nakon svoje izložbe u Muzeju Kozare 2017. godine rekao da mu je ona izuzetno prijala, da je ovo podneblje njegov duhovni prostor i da, ako ijednom prostoru nešto duguje, onda su to ovi ovaj naši krajevi”, naveo je Radonjić.

On je naglasio da su ovaj legat i Međunarodno bijenale radova na papiru u organizaciji Muzeja Kozare dvije svijetle tačke i u ovoj ustanovi kulture i u kulturi uopšte, kada je riječ o ovoj godini.

“I jedno i drugo podsjećaju na normalna vremena. Odvijaju se u otežanim uslovima, ali se odvijaju, za razliku od mnogih sadržaja u kulturi za koje je svijet u vanrednim okolnostima uskraćen”, pojasnio je Radonjić.

Zdravko Vajagić rođen je 1938. u Ličkom Petrovom Selu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1963. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića kod kojeg je tri godine kasnije završio i postdiplomske studije. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1964. godine. Bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu na katedri za likovne umetnosti i profesor Više škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a osnivač je i profesor Akademije za umetnost i konservaciju u Beogradu.

Izložba poklonjenih radova Zdravka Vajagića dostupna je na stranici Muzeja Kozare.

Izvor: Agencije