Hrvatska je pripremila zakon o pravima hrvatskih veterana u kom kao agresore prvi put označava “Srbiju, Crnu Goru i srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj”.

Taj zakon je već prihvaćen aklamacijom svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, a bio bi i usvojen da protiv njega nije istupio predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, a kao temu ga je postavio i predsjednik Srbije na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Odredbe predloženog zakona zasnovane su na deklaraciji o domovinskom ratu, ali s dvije bitne razlike kada je riječ o formulaciji ko je sve bio agresor na Hrvatsku. Naime, u predlogu zakona stoji da su “agresiju na RH izvršile Srbija, Crna Gora, ЈNA i paravojne jedinice iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” dok se u deklaraciji ne spominje BiH i navodi se oružana pobuna tek dijela srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pupovac ističe da je predloženi zakon o pravima hrvatskih veterana neprihvatljiv iz više razloga.

– Taj zakon stigmatizuje veći dio Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posljedicama rata – objašnjava Pupovac.

Kako kaže, još postoji nada da zakon neće biti usvojen.

– Mi proučavamo pravne osnove i sve moguće poslljdice ovog zakona po međuetničke odnose u Hrvatskoj i međudržavne u regionu. Predstoje nam ove nedjelje razgovori sa predstavnicima vlasti, a taj zakon može biti usvojen tek nakon druge rasprave u Saboru. Kada će biti ta druga rasprava, još se ne zna – naglašava Pupovac.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da ovaj zakon ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

– U tom zakonu u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske, misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško – istakao je Vučić u Njujorku.

Kako je rekao, razgovaraće se o ovom problemu i sa zvaničnicima Hrvatske i EU.

– Zamoliću i predstavnike EU da razgovaraju sa njima, ako uopšte budu željeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rješavamo na najbolji mogući način, dobrosusjedskim odnosima – kaže Vučić.

Sve hrvatske političke stranke u Saboru žele da usvoje zakon o pravima hrvatskih veterana, a jedinu dilemu imaju da li da kao agresora označe, između ostalog, veliki broj Srba ili dio Srba koji su živjeli u Hrvatskoj. Takođe, listom traže i ratnu odštetu koja će, prema procjeni pojedinih zastupnika, koštati Srbiju čak 40 milijardi evra. Poslanik Јosip Јakić iz HDZ čak tvrdi da je odšteta jedan od pet glavnih uslova za pristup Srbije EU.

– Ne znam da li je to uslov ulaska Srbije u EU, ali pravo svake države je da traži ratnu odštetu. Međutim, to je i veoma ozbiljno pitanje. Ispostavljanje zahtjeva za ratnu odštetu vraća nas ponovo u ratove – kaže Pupovac.

Izvor: Blic