Kompanija Agroholding iz Cazina novi je vlasnik mesne industrije Impro u Prijedoru, i već su započeli rad.

Za početak, zaposleno je 60 radnika iako nadležni iz Agroholdinga ističu da postoji velika potražnja za mesarima i radnicima koji su vezani za mesnu industriju, tako da će u konačnom ciklusu proizvodnje zapošljavati 90 radnika.

Riječ je o ovčijem i goveđem mesu, a kapaciteti dnevne proizvodnje su od 120 do 150 grla.

Potvrdili su da bi do kraja godine trebalo da izvezu oko 2′.000 tona svježeg mesa.

Sirovina koju koriste dijelom je iz uvoza, a dijelom domaća, s tim da se intenzivno radi na oživljavanju agro projekta na 150 hektara zemlje, gdje već imaju 1.500 grla stoke.

– Poenta je u tome da se regija kompletna zaposli i da krene u taj agrarni dio projekta koji je sigurno za ovaj dio Republike Srpske i BiH zanimljiv, kaže Mladen Bosančić, predstavnik firme Agroholding za Republiku Srpsku i BiH.

Prije pokretanja starog pogona mesne industrije Impro, bilo je puno posla.

Kažu, podrška lokalne zajednice nije izostala.

– Moram da pohvalim ovu lokalnu zajednicu. Rekao sam jednom prilikom da svaki investitor koji dođe u Prijedor, sigurno će biti lijepo dočekan, didaje Bosančić.

– Na početku su svi problemi bili kod rekonstrukcije, do uređenja ovog prostora, čišćenja odvodnih kanala, tako da smo im pomogli prije svega tim pripremnim radovima, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Svježe meso, ovčije i goveđe, izvoziće u Tursku, dok će se prerađeni suvomesnati proizvodi, na domaćem tržištu, naći za 20 dana.

RTRS