Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti ustava kantona u Federaciji BiH koji ne priznaju konstitutivnost Srba, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo, koje je najavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić predstavlja njegovu podvalu i predizborno poigravanje sa izuzetno važnim pitanjem.

“Prije bih rekao da je posrijedi podvala SDS-a pred nadolazeće izbore, a ne neobaviještenost člana Kolegijuma Predstavničkog doma”, rekao je Špirić Srni, te dodao da je nevjerovatno da Bosić nikada nije čuo da je Ustavni sud BiH donio odluku o konstitutivnosti naroda još 2000. godine.

Špirić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, istakao je da za odluku o konstitutivnosti znaju i oni koji povremeno čitaju dnevnu štampu, a da ne znaju članovi parlamenta.

“Za dobro obaviještenog Bosića i one neupućene, treba ponoviti da je Ustavni sud BiH, pozivajući se na svoje odluke iz 2000. godine, prihvatio apelaciju Bože Ljubića, jer se dobrim dijelom nalaže rješavanje pitanja o kojima Bosić govori”, rekao je Špirić.

Nije moguće, kaže Špirić, da je Bosić neobaviješten i da se sasvim slučajno ovih dana poigrava pitanjem konstitutivnosti i jezicima tri naroda u BiH, njihovim nazivima i odnosima nadležnih institucija prema tome.

On je naglasio da je suština da se odluka o konstitutivnosti ispoštuje u svim kantonima, za šta Ustavni sud ima mehanizme, te dodao da “Bosić još nije uspio ni prebrojati u koliko kantona se to nije desilo, jer je njegov pristup politikantski, a ne suštinski”.

“Zbog toga ulogu SDS-a u vlasti na nivou BiH najbolje oslikava Reuf Bajrović kada kaže da je SDS najprihvatljivija stranka za BiH. SDS je, da bi obezbijedio ulogu poželjne političke partije za Bošnjake, tri i po godine u vlasti u Sarajevu jurišao na institucije Republike Srpske”, istakao je Špirić.

On je ocijenio da “SDS-u više ne vjeruju ni Srbi koji žive u Republici Srpskoj, a kamoli Srbi koji su ostali da žive u FBiH. “I dok oni pojačavaju probosansku politiku u Sarajevu, u Republici Srpskoj se formira patriotski blok kao odgovor na njihovu izdaju”, naglasio je Špirić.

Izvor: Srna/RTRS