Vlasti u BiH i dalje ćute na protestnu notu Izraela zbog imenovanja škole u sarajevskim Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću, saradniku fašista u Drugom svjetskom ratu koji je otvoreno podržavao antisemitske ideje. Upućeni u diplomatiju ističu i da je šokantno da jedna kulturna ustanova koja nosi ime po kontroverznoj ličnosti, umjesto da grešku ispravlja, na prigovor odgovara kontranapadom. Ali u BiH – sve je moguće….

Ne treba minimizirati protestnu notu iz bilo koje zemlje, ali ako to zvanično učini Izrael, trebalo bi se zamisliti u kom se stanju nalazi BiH, ističe bivši zamjenik šefa bh diplomatije Ana Trišić Babić.

“Nema potrebe da objašnjavam značaj Izraela, osjetljivost Izraela i njihovih protestnih nota, dakle to nije zemlja koja će za svaku sitnicu uputiti protestnu notu i ovaj put je imala očito ozbiljan razlog da uputi protestnu notu”, kaže Ana Trišić-Babić, bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Ipak, bh zvaničnici za sada ćute. Iz Savjeta ministara kojem je nota i upućena bez komentara. Upućuju dalje na niže nivoe: federalni i kantonalni. Svima je jasno da je loptica na bošnjačkoj strani, ali zvaničnog reagovanja još nema.

“Ne znam zašto su izabrali ćutanje i ne znam da li će još da ćute, ali u svakom slučaju to će veoma kompromitovati njihovu poziciju u očima šire javnosti, a ne samo bosansko-hercegovačke”, naveo je Vladislav Јovanović, bivši šef diplomatije SR Јugoslavije.

“Ono što bi trebalo napraviti i najlogičnije bi bilo da članovi Predsjedništva BiH, da budu prisutna sva trojica i da pozovu ambasadora Izraela koji nas pokriva iz Albanije, iz Tirane i da jednostavno objasne ovakvu situaciju”, rekla je Ana Trišić Babić, bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Trišić Babićeva smatra da će Izrael, ali i ostale zemlje sigurno pratiti dalje ponašanje u vezi sa ovim pitanjem. A ono za sada izgleda ovako – zvaničnici ćute, ali se zato školski odbor škole sa spornim imenom umjesto da grešku ispravlja, drznuo da drži lekcije Izraelu. U najmanju ruku – šokantno.

“Ako im neko sa strane stavi primjedbu i izrazi želju da oni poprave tu grešku oni čine kontranapad i to je ne samo da je kontraproduktivno i štetno za samu tu školu i za ugled BiH kao celine i Federaciju kao posebnog njenog djela, nego je i nerazumno”, kaže Vladislav Јovanović,bivši šef diplomatije SR Јugoslavije.

U ozbiljan odgovor BiH već se sumnja.

“Vjerujem da će naše ministarstvo inostranih poslova poslati odgovor u kojem će potvrditi da je primilo notu, da se uzelo u razmatranje, pa će razmatrati između sedam dana i sedam godina dok se stvar ne zaboravi”, naveo je Јakob Finci,predsjednik Јevrejske zajednice u BiH.

A namjerno selektivno istorijsko zaboravljanje u Sarajevu odavno je dio svakodnevice. Kao i konstantno zaklinjanje u tekovine antifašizma, dok se istovremeno zatiru njegovi korijeni. Nema tu više ulica Vojislava Đede Kecmanovića, Đure Pucara Starog i ostalih antifašista. Ali zato ima Mustafe Busuladžića, propagatora fašizma i deklarisanog antisemite – koji je uz ulicu dobio i školu pod čijim imenom bi valjda trebalo da se obrazuju mladi ljudi, u duhu humanizma i tolerancije.

RTRS