Zbog izložbe “Јasenovac – pravo na nezaborav” još traje diplomatski rat Srbije i Hrvatske. Dok iz pojedinih hrvatskih krugova, nakon protestne note pozivaju i na druge mjere zbog, kako kažu, srpske provokacije, u Srbiji kažu da je nevjerovatno da se neko ljuti zato što su napravili izložbu o tome kako su ih klali i ubijali.

Dok umjesto srama, iz Hrvatske stiže protestna nota, a desničarske stranke idu i korak dalje pa traže da se u znak odmazde, Srbiji blokiraju pregovori se EU, srpski lideri ne mogu da vjeruju da se neko u 21. vijeku protivi sjećanju na žrtve holokausta.

– Za mene je to nevjerovatno. Hajde samo da spustimo loptu i da kažemo da su zločini u Јasenovcu strašni, ne za Srbiju nego za cijeli svijet. Strašeno je da se polemiše o tome – kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nota Hrvatske upućena Srbiji jednaka tome kao da je Njemačka poslala protestnu notu Јevrejima što su obilježavali Dan holokausta.

Predsjednik Srbije naveo je da se ne radi o događajima iz `90-ih već od prije 72 godine o kojima su istorijske činjenice potpuno jasne. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država u borbi protiv antisemitizma u Rimu, zatražio je podršku u borbi protiv poricanja i iskrivljivanja holokausta.

– Pošto su oni poslali telefaksom notu, ja ću njima poslati preporučeno poštom imena i prezimena 20.000 djece ubijene u Јasenovcu i drugim koncentarcionim logorima. Barem bi trebalo da ćute iz sjećanja na te žrtve – rekao je Dačić.

Ponašanje Hrvatske za ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića je dokaz da fašizam ne umire kada se vojno porazi. Iz Hrvatske, međutim, stižu kontraoptužbe.

– Smatramo da je krajnje licemjerno da optužbe na račun Hrvatske dolaze upravo mod visokih zvaničnika Srbije koja je nedavno rehabilitovala ili ima u postupku rehabilitacije najgore teške zločince Drugog svjetskog rata Dražu Mihajlovića i Milana Nedića – kaže Marija Pejčinović Burić, ministar spoljnih poslova Hrvatske.

Iako bi Hrvati možda voljeli da taj dio njihove istorije ne postoji, predsjednik Srbije poručio je kako nema načina da se Srbi natjeraju da zaborave na genocid i jezive ustaške zločine.

RTRS