Razgraničenje Srbije i BiH, izrada deklaracije o očuvanju srpskog nacionalnog identiteta i infrastrukturni projekti, bile su teme o kojima su u Beogradu danas razgovarali predsjednici, Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik Dodik informisao je Vučića i o situaciji u BiH, za koju kaže da je sve gora.

Predstavnici Komisije iz Srbije počeli su da rade na prijedlogu potpunog razgraničenja sa BiH, kako bi do kraja ove godine pokušali da utvrde granicu između dvije zemlje, rekao je Aleksandar Vučić, dodajući da je predsjednika Srpske upoznao s problemima, koji postoje.

“Rekao da ćemo mi dati sve od sebe da budemo apsolutno i kompromisni i konstruktivni, a istovremeno ni na koji način ne naudimo interesima ni srpskog, ni drugih naroda koji žive kako u BiH, tako u Srbiji”, kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Razgovarano je i o najavljenoj deklaraciji za očuvanje srpskog identiteta. Sastavljen je i tim, koji će raditi na njenom sadržaju. Dio tima iz Srbije biće dekani Filološkog i Pravnog fakulteta iz Beograda, predsjednik Matice Srpske iz Novog Sada, te više stručnjaka za lingvistiku i srbistiku.

“Izražavam zadovoljstvo činjenicom da se držimo okvira koji smo ranije dogovorili, a prvi je da ćemo već polovinom ovog mjeseca, odnosno sledećeg mjeseca imati prvi nacrt tog dokumenta i sastati se na nivou grupa koje smo formirali kako bi finalizirali taj dokument i uputili ga u proceduru”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je upoznao Dodika o razgovorima koje je Srbija imala s predstavnicima EU, SAD i Rusije. Zamolio ga je, kako je naveo, da učini sve da Republika Srpska i BiH ubrza svoj evropski put i odlučnije krene u reforme. Dva predsjednika razgovarala su i o daljoj podršci Srbije projektima u Srpskoj. Nezaobilazna tema bila je izgradnja auto-puteva prema Beogradu, kako iz Sarajeva, tako i Banjaluke.

“Naš prioritetni pravac je Banjaluka – Bijeljina – granica sa Srbijom i ovaj put koji ide od Višegrada do Pala. I to ćemo mi u našim dokumentima tako planirati, a šta će graditi u Federaciji – to je njihov problem”, kaže predsjednik Dodik.

“Lično sam to rekao predsjedniku Dodiku – da je to za nas lak zadatak, da to ostaje samo pored Kuzmina nekih 17 ili 18 km autoputa na teritoriji Republike Srbije i izrazio sam želju da ukoliko bosanskohercegovačka strana ne bude onom brzinom kojom bi želeli ljudi u Bijeljini ušli u taj projekat – da mi pomognemo i do Bijeljine”, naveo je predsjednik Vučić.

I predsjednik Srpske iskoristio se prilikom da Vučića upozna sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. Prenio mu je da je Srpska pokrenula inicijativu da se ispita ratna prošlost tužilaca i sudija. Јoš jednom je ponovio da je BiH neodrživa zemlja, jer umjesto razgovora domaćih lidera o njenoj sudbini odlučuju stranici, optužujući američku ambasadorku da pokušava da kreira svaki proces.

“Dejton je oskrnavljen, promijenjene su suštine, u pravosuđu, finansijama i mnogim drugim mjestima. Zato BiH ne može biti održiva jer je eksperiment stranaca i eksperiment provođenja politike Bakira Izetbegovića”, kaže predsjednik Republike Srpske.

Dodik je od predsjednika Srbije zatražio da uloži napor kako bi visoki predstavnik u BiH konačno napravio izvještaj o svom rado, na šta je po Dejtonu obavezan. A nezaobilazno pitanje za obojicu, bilo je ono o aktuelnoj situaciji u Kataloniji i njenim poređenjem s Kosovom.

“Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta”, kaže Vučić.

“Zanimljiv slučaj. Neki se tresu zbog toga, a ja – ništa, potpuno sam miran i gledam na to kao na situaciju u kojoj su neki nadobudno zakuvali na Kosovu i govorili kako to može, a sad kada je mečka zaplesala pred njihovom kućom, ne znaju šta da rade”, naveo je Dodik.

Predsjednici Srpske i Srbije razgovarali su i o zajedničkom obilježavanju istorijskih datuma u 2018. i 2019. godini. Naredne godine biće obilježena 100-godišnjica pobjede u Prvom svjetskom ratu, a 2019.-te 800 godina od stvaranja Prve srpske arhiepiskopije sa Svetim Savom na čelu.

RTRS