Odluka Suda BiH u predmetu Han Pijesak iz 2016. godine, kojom je zvaničnicima Republike Srpske naređeno da prenesu vlasništvo nad državnom imovinom Republike Srpske na Ministarstvo odbrane BiH, suprotna je pravu, ističe se u novom Izvještaju Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

“To uključuje Sporazum o pitanjima sukcesije, zakone BiH i Republike Srpske, sudsku praksu Ustavnog suda BiH i Dejtonski sporazum. Odluka je dio bošnjačkog plana centralizacije vlasti i podrivanja Republike Srpske”, navodi se u trećem dijelu Izvještaja pod naslovom “Težnja Bošnjaka da se dočepaju imovine Republike Srpske koju koriste Oružane snage BiH je protivpravna i destabilizujuća”.

U dokumentu se naglašava da je prenos imovine Republike Srpske koju koristi Ministarstvo odbrane potpuno nepotrebno, posebno zato što je Republika Srpska već dozvolila Oružanim snagama BiH da koriste svu državnu imovinu koja im je potrebna.

Svaki pokušaj gonjenja državnih službenika Republike Srpske zbog neuknjižavanja ove imovine bio bi nepotreban, neopravdan i bez presedana.

U dokumentu se podsjeća da u odluci u predmetu Han Pijesak, Sud BiH smatra da zvaničnici Republike Srpske moraju uknjižiti državnu imovinu koju koriste Oružane snage BiH na Ministarstvo odbrane BiH.

“U julu ove godine, Ustavni sud BiH pogrešno je zaključio da odlukom u predmetu Han Pijesak nije prekršeno pravo Republike Srpske na pravičan postupak. Ne postoji pravni osnov za odluku Suda BiH u predmetu Han Pijesak”, dodaje se u Izvještaju.

Ovaj predmet je dio nastojanja SDA da iskoristi sudove na nivou BiH kao političke instrumente i prenese svu državnu imovinu sa entiteta na BiH s ciljem da se zaobiđu zakonski uslovi koji važe za knjiženje državne imovine.

“Cilj SDA je dalja centralizacija nadležnosti i kontrole, u okviru dugogodišnjih nastojanja da se podriju dejtonski mehanizmi zaštite i struktura na račun i uz kršenje ustavom zaštićenih prava entiteta koja su im data Dejtonskim sporazumom”, napominje se u dokumentu.

U tekstu se podsjeća da Sporazum o sukcesiji ne daje osnov za knjiženje državne imovine na ime BiH.

“Odluka u predmetu Han Pijesak počiva ne neutemeljenoj tvrdnji da Sporazum o pitanjima sukcesije bivših jugoslovenskih republika iz 2001. godine nivou BiH daje vlasništvo nad državnom imovinom. Sporazum o sukcesiji, pravni istorijat i praksa u pogledu državne imovine od dana njegovog potpisivanja do danas pokazuju da je ova tvrdnja netačna”, navodi se u Izvještaju.

Izvor: SRNA/RTRS