Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da će Srbija i BiH naći rešenje za pitanje granica i da će se “rešiti sva pitanja koja opterećuju odnose”.

Čović se u Beogradu rečima “Hvala ti, Aco” zahvalio predsedniku Srbije na “pruženim alternativama” u modelu granice između dve zemlje.

“Hvala što si nam dao mogućnosti i alternative. Žao mi je što nismo iskoristili bolje vreme od posete Vučića BiH, ali sada oko granica imamo model koji je manje-više načelno prihvaćen”, kaže Čović.

Kako je rekao, on veruje da će se doći do konačnog rešenja na tragu predstavljenog modela, koji je “pravičan za obe strane”, a u nekim delovima i “džentlmenski”.

“Ipak, to je uvek komplikovano zbog BiH, jer mi to teže dogovaramo. Sada nam ostavite još malo prostora da mi unutar sebe to pokušamo da usaglasimo. Taj model metar za metar je dobro rešenje i to je i model za rešavanje pitanja sa Hrvatskom”, rekao je Čović.

On je istakao da bi trebalo govoriti o zajedničkom stavu u BiH, a ne o nekim iskakanjima, kao i da će se do zajedničkog stava brzo doći.

“Stav je da se moraju rešiti sva pitanja dobrosusedskih odnosa, kao što smo to uradili sa Crnom Gorom, tako će biti i sa Srbijom i Hrvatskom. Unapređujuemo saradnju i lagano ćemo rešavati pitanja koja opterećuju naše odnose”, rekao je Čović.

B92