Cilj predloženog novog zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske je da stimuliše rađanje djece na način da se približno izjednače prava nezaposlenih majki sa djecom u odnosu na zaposlene majke, izjavila je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Branka Sladojević.

“Pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance, treće i svako naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci”, rekla je Sladojevićeva novinarima prije početka skupa u Tesliću o predstavljanju Prijedloga novog zakona o dječijoj zaštiti za predstavnike centara za socijalni rad koji rade na poslovima dječije zaštite.

Sladojevićeva je istakla da novčana stimulacija predstavlja sigurnost majkama da se mogu radovati roditeljstvu, posebno samohranim.

Prema njenim riječima, najveća novina u Prijedlogu novog zakona o dječijoj zaštiti jeste da pronatalitetna naknada za treće i četvrto dijete ulazi u zakonsko pravo i ne zavisi od odluke Vlade, kao u ranijem periodu.

“Ako se desi da zakaže i podrška porodice i partnera, majka sada ima podršku društva da hrani dijete i ostane uz njega, što predstavlja prevenciju napuštanja djeteta, a to će se pozitivno pokazati u nekom budućem vremenu”, izjavila je Sladojevićeva.

Ona navodi da su sva dosadašnja prava zadržana i u blagom porastu tako da će se uvećanjem najniže plate u Republici Srpskoj uvećati i ova prava.

Sladojevićeva je navela da će prijedlog ovog zakona biti po hitnoj proceduri upućen na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, jer je predviđeno da stupi na snagu već od januara naredne godine, da se ne može retroaktivno primjenjivati, a prava će ostvarivati nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine i nakon toga.

Pravo na materinski dodatak priznaje se prvog dana narednog mjeseca od dana rođenja djeteta, a zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.

Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović pojasnio je da će se usvajanjem novog zakona obezbijediti i dodatna sredstva za isplatu materinskog dodatka nezaposlenim porodiljama, da će se 30.000.000 KM više isplaćivati za prava iz dječije zaštite, kao i da će Fond, resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske dati maksimalni doprinos za tehničke uslove obezbjeđivanja ovih sredstava, čiji su način i metod već dogovoreni, da bi isplate bile redovne.

On je naveo da se na samom početku isplate, odnosno početkom februara 2018. godine, može desiti da se ne uspiju isplatiti naknade za januar, ali da će sigurno do kraja februara biti obuhvaćene dvije isplate.

Јović je rekao da je Fond do sada raspolagao sa oko 60.000.000 KM, od kojih se 55.000.000 KM redovno isplaćivalo na ostvarivanje određenih prava, te najavio da će budžet Fonda za 2018. godinu biti oko 80.000.000 KM, a već u 2019. godini prelaziće 90.000.000 KM.

Predstavnici centara za socijalni rad pozitivno su ocijenili Prijedlog novog zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske, za koji navode da je izazvao veliku pažnju i interesovanje građana.

Direktor Centra za socijalni rad iz Banjaluke Dalila Bojić Rod kaže da novi zakon ukida dosadašnje kriterijume za porodilje u ostvarivanju prava na materinski dodatak, izuzev da mora biti lično prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Direktor Centra za socijalni rad iz Gacka Ranko Mastilović kaže da su u ovoj lokalnoj zajednici na godišnjem nivou imali do 20 materinskih dodataka zbog rigoroznih kriterijuma.

On od ovog zakona očekuje pozitivne pronatalitetne efekte, jer je u Gacku do 1996. godine evidentirano do 156 novoređenčadi, a 2016. samo 75.

Direktor Centra za socijalni rad iz Foče Snežana Golijanin ne očekuje da će nova davanja destimulisati rad kod žena, koje u ovoj lokalnoj zajednici u realnom sektoru prosječno zarađuju oko 400 KM.

Skup o predstavljanju Prijedloga novog zakona o dječjoj zaštiti za predstavnike centara za socijalni rad koji rade na poslovima dječije zaštite organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Skup se održava u hotelu “Kardijal” u Tesliću.

Izvor: Srna/RTRS