Ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman odgovorio je na pitanje: “Čiji je Krim?” i razbjesnio Ruse na društvenim mrežama, koji su mu poručili da prvo Ameriku vrati Indijancima, Kosovo — Srbiji, pa da pusti krimski narod da odlučuje o svojoj sudbini.

Na nalogu američke ambasade u Rusiji na Tviteru objavljen je video-snimak, na kome ambasador odgovara na pitanje tviteraša: “Čiji je Krim?”.

“Ne treba ambasadoru postavljati pitanje na koje može da odgovori svaki čovjek koji poznaje međunarodno pravo. Krim, to je Ukrajina. Za poboljšavanje rusko-američkih odnosa, obnavljanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine je apsolutno neophodno”, odgovorio je Hantsman.

Tviteraši su oštro reagovali na izjavu američkog diplomate, poručujući mu da je njegov odgovor — netačan.

“Hantsmane, ti prvo Ameriku daj Indijancima, Kosovo — Srbiji, pa dođi na Krim i pitaj ljude gdje oni hoće da žive. Ako Krimljani kažu tebi da oni hoće da se vrate u Ukrajinu, tada ‘laj’ na Rusiju, to će biti demokratski”, piše Aleks.

I mnogi drugi tviteraši i korisnici interneta se slažu da za poboljšanje rusko-američkih odnosa Sjedinjene Države treba da priznaju da je Krim — ruski, a da je Kosovo — srpsko.

Na izjavu američkog ambasadora reagovali su i ruski zvaničnici. Zamjenik predsjednika komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Franc Klincevič je rekao da poslije takvih izjava Hantsmanu neće biti lako da radi u Rusiji, dok je senator Aleksej Puškov na svom nalogu na Tviteru ocijenio da nije na američkom ambasadoru da daje takve ocjene.

Izvor: Sputnik