Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Za usvajanje zakona glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20, a uzdržanih nije bilo.

Sada je 04 15 sati i upravo su usvojeni zakoni kojima se povećavaju akcize i putarine! Dobro zapamtite imena u zelenim kružićima jer oni su ti koji kradu vaš novac i omogućavaju dalju pljačku građana Bosne i Hercegovine!!

Zobacz obraz na Twitterze

Za Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodeli prihoda te Predlog zakona o izmeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF, SDS, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.  Modifikovani predlog seta zakona o akcizama s pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Saveta ministara.

Ključna izmena u ranije predloge odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će prikupljena sredstva isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.  Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ te deblokiranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenih BiH.

U raspravi o setu zakona o akcizama, koji je u Predstavnički dom stigao iz Doma naroda, koji ih je usvojio 7. decembra, učestvovali su skoro isključivo poslanici koji su bili protiv njihovog usvajanja.

Momčilo Novaković iz NDP istakao je da je ekonomska azbuka da se ekonomske reforme ne mogu provoditi povećanjem poreskih stopa.

– Ono što mi danas radimo nije ekonomsko, nego političko pitanje – rekao je Novaković, navodeći da je svaki pokušaj da se ovaj zakonski set predstavi kao reforma protivan ekonomskoj nauci.

EuroBlic